Káhirou otřásla série výbuchů. Nejméně šest mrtvých

Káhira – Při čtyřech atentátech v Káhiře zemřelo během dne nejméně 6 lidí, dalších asi 100 bylo zraněno. K první explozi došlo u velitelství káhirské policie ve čtvrti Báb al-Chalk. Výbušnina ukrytá v automobilu tam zabila čtyři lidi. O něco později se ozvala další exploze poblíž stanice metra, cílem měla být zřejmě nedaleko stojící policejní vozidla. I třetí nálož cílila na policii – k výbuchu došlo v Gíze přímo u policejní stanice. Zatím poslední nálož vybuchla před kinem. K útokům se nikdo nepřihlásil. Egypt si v těchto dnech připomíná třetí výročí svržení dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka a den národní policie.

„Už od včerejška ale koluje na internetu zvuková nahrávka, v níž skupina Ansar Beit al Maqdis se základnou na severním Sinaji před útoky varuje. Je proto pravděpodobné, že se k dnešním útokům přihlásí. Podobný útok už zažil Egypt v minulosti – třeba na Štědrý den. Tehdy šlo právě o tuto skupinu,“ konstatoval zpravodaj ČRo Štěpán Macháček. Útoky už odsoudily Spojené státy s tím, že Egypt by měl incidenty řádně vyšetřit. Bílý dům také zdůraznil nutnost násilí předcházet a podotkl, že atentáty politickou krizi v zemi nevyřeší.

Útoků bylo hned několik - na různých místech

Mimořádně silná tlaková vlna strhla z budovy velitelství káhirské policie část fasády a vyrazila okna nejen velitelství, ale také sousednímu muzeu islámského umění. Podle ministra pro památky je muzeum značně poničené, stejně jako jeho sbírka. Budova muzea pochází z 19. století a nedávno byla za mnoho milionů zrenovována. Podle agentury Reuters šlo o sebevražedný atentát, který spáchal útočník s bombami v autě na parkovišti.

O něco později se ozvala další exploze poblíž stanice metra. Podle televize při ní zahynul jeden člověk a 15 lidí bylo zraněno. Terčem útoku byla policejní auta a oběť této akce je policista. Zdroj BBC uvádí, že ve všední den je toto místo velmi rušné a útok by tam v pracovní dny zabil mnoho lidí. V muslimském světě je dnes svátek a lidé vycházejí hlavně do mešit ke svátečním modlitbám.

Zpravodaj ČRo Macháček: (zdroj: ČT24)

Třetí nálož vybuchla u policejní stanice poblíž pyramid v Gíze. Stejně jako ve druhém případě šlo o podomácku vyrobenou nálož. Z Gízy nejsou hlášeni mrtví ani zranění. Stanice, před níž bomba vybuchla, je asi čtyři kilometry od pyramid. Další nálož byla připravená v Port Saídu, městě u Suezského kanálu. Policisté ji ale včas našli a zneškodnili. Zatím poslední exploze, která na rušné silnici směřující k pyramidám zasáhla konvoj bezpečnostních sil, si vyžádala jednoho mrtvého.

U místa prvního výbuchu se shromáždil početný dav provolávající hesla proti Muslimskému bratrstvu. „Lidé chtějí smrt bratrstva, smrt (svrženého prezidenta Muhammada) Mursího,“ volali někteří. Muslimské bratrstvo přitom útoky oficiálně odsoudilo. Obvinilo zároveň policii, že jim nedokázala zabránit.

Egypt si 25. ledna připomíná 3. výročí začátku revoluce, která svrhla bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Na 25. leden připadá také Den egyptské policie, který je připomínkou události z roku 1952. Policisté se tehdy ve městě Ismáílíja odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům. Při následném boji 50 policistů zemřelo a na 80 bylo zraněno. 25. leden vyhlásil Dnem policie v roce 2009 Mubarak.

Po jeho svržení Egyptu vládlo islamistické Muslimské bratrstvo a za ně zvolený prezident Mursí. Armáda jej svrhla loni v létě a Muslimské bratrstvo zbavila moci. Islamisté ale pravidelně protestují a další demonstrace svolali na dnešek. Lidé mají vyjít do ulic po poledních modlitbách. 

Vydáno pod