Syrská opozice a zástupci Asada se v Ženevě setkají tváří v tvář

Ženeva - Nic není nemožné. Po všech peripetiích to vypadá, že se v sobotu konečně sejdou u jednoho stolu zástupci syrské vlády prezidenta Bašára Asada a opozice. Oznámil to zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí. Ten jednal separátně s oběma stranami. Syrská vládní delegace předtím pohrozila, že konferenci ve Švýcarsku opustí, pokud se do zítra nezačne vážně jednat. Ministra zahraničí Valída Mualima citovala syrská státní televize.

Společné jednání má být součástí konference, která začala ve středu v Montreux, ve čtvrtek pokračovala separátními schůzkami a dnes měla vyvrcholit setkáním obou delegací u jednoho stolu. Cílem je dohodnout se na ukončení syrského konfliktu nebo aspoň na pomoci civilistům. Od začátku konference ale obě delegace a spolu s nimi země, které za oběma stranami stojí, nedávaly najevo, že jsou připraveny ustoupit ze svých rozdílných stanovisek.

Po schůzce s opozicí Brahímí novinářům řekl, že společná schůzka bude v sobotu. „Dohodli jsme se, že se zítra sejdeme v jedné místnosti,“ oznámil podle Reuters. Nicméně podle agentury AFP bylo vyjádření zmocněnce poněkud opatrnější. „Včera a dnes jsem se odděleně setkal s delegacemi opozice a vlády a zítra - doufáme, že jsme se dohodli - se sejdeme ve stejné místnosti,“ uvedl prý Brahímí.

Petr Zavadil o průběhu ženevské konference:

„Ještě ráno se zdálo, že se Brahímímu nakonec podaří dostat obě dvě strany aspoň na svůj začáteční projev a teprve poté se delegace rozejdou do svých místností, mezi kterými bude Brahímí pendlovat a snažit se obrušovat hrany, které se ukázaly jako velice ostré.“

Dnes opozice oznámila, že se nesejde s Mualimovou delegací, dokud zástupci vlády nepodepíší závěry ženevského setkání z roku 2012. Účastníci tehdejší konference, mezi nimiž nebyli aktéři konfliktu, se tehdy dohodli, že v Sýrii bude ustavena přechodná vláda. „Požádali jsme zmocněnce OSN, aby se zástupci režimu podepsali pod závěry první ženevské konference. Nesejdeme se s nimi, dokud to nepodepíší,“ sdělil zdroj Reuters.

Syrský ministr informací Umrán Zuabí pak prohlásil, že vládní delegace požadavek na ustavení přechodné vlády nepřijímá. Asadova poradkyně Busajna Šaabanová, která je ve vládní delegaci, opozici obvinila z maření rozhovorů a zpochybnila její připravenost vyjednávat o ukončení násilí. „My jsme sem přijeli s myšlenkou na Sýrii a její občany, zatímco oni s myšlenkou na funkce,“ řekla krátce předtím, než její delegace odjela za Brahímím.

Damašek se sestavováním přechodné vlády nesouhlasí a razí vlastní program konference a tím je dohoda v boji proti teroristům, jak nazývá opozici.

„Za poslední rok a půl se situace v Sýrii změnila. Asad se vrátil do hry – situace pro něj není tak kritická jako tehdy. Je opět brán za plnohodnotného hráče pro všechny světové mocnosti. Syrská delegace si tak může diktovat podmínky a chovat se tak arogantně, jako jsme toho teď svědky. Je to v podstatě takové orientální smlouvání – všechny strany se snaží z té situace cosi získat. Všichni ale víme, že na tomto zasedání se k ničemu nedojde. Případný posun by se udál v zákulisí,“ podotkl arabista Miloš Mendel. Podle něj syrská opozice svým nekonstruktivním přístupem ztratila vazbu na lidi, kteří skutečně trpí a bojují na syrském území.

Syrský konflikt trvá už téměř tři roky

Syrský konflikt si od března 2011 vyžádal přes 120 tisíc lidských životů. Organizace OSN už přestala doplňovat statistiku o obětech. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville uvedl, že příčinou je nedostupnost syrského území pro personál OSN a také nemožnost ověřovat informace, které poskytují zdroje ze Sýrie. „Bylo to vždy velmi složité - na hraně záruk za přesnost našich zdrojů. Nyní jsme došli k bodu, kdy cítíme, že dál už zajít nemůžeme. Pro tuto chvíli tedy počty neupřesňujeme,“ citovala Colvillea agentura AP. Syrská opozice nicméně tvrdí, že válka má už 130 tisíc obětí. Miliony lidí navíc musely opustit své domovy.