Slovenští novináři se bouří: Žádné fotky a pohyb s doprovodem

Bratislava – Už žádné focení opilých slovenských poslanců a zákonodárců vyplňujících křížovky. Novinářům za to bude nově hrozit ztráta akreditace. Vedení slovenského parlamentu taky omezilo pohyb žurnalistů v budově sněmovny. Podle listu Sme jde o první výrazné omezení práv novinářů v Národní radě od pádu komunismu. Premiér Robert Fico měl napjaté vztahy s médií hlavně v období své první vlády v letech 2006 až 2010. Novináře označil za idioty a hyeny. Opozice tvrdí, že se vládní strana Směr-sociální demokracie obává kontroly ze strany veřejnosti. Vedení sněmovny argumentuje příliš vysokým počtem akreditací.

Zástupci médií nově nesmí fotit osobní materiály poslanců. Dříve se stávalo, že žurnalisté natočili poslance, kteří byli zřejmě opilí. Nebo nafotili zákonodárce, jak řeší soukromé záležitosti, místo aby pracovali.

Na zasedání výborů už jen s doprovodem

Nová pravidla pro práci novinářů v budově sněmovny rozeslala médiím kancelář parlamentu. Vyplývá z nich, že zástupcům médií bude zakázán volný pohyb v budově sněmovny s výjimkou vestibulu, novinářské místnosti, balkonu a prostoru u jednacího sálu. Na zasedání parlamentních výborů, která jsou ze zákona veřejná, se novináři dostanou už jen v doprovodu zaměstnance parlamentu. Parlamentní kancelář zároveň omezila počet akreditací pro každou redakci.

Sme připomněl případ poslance Směru Andreje Kolesíka. Ten rozdával kolegům lístky se jmény, koho mají volit v tajné volbě do správní rady Ústavu paměti národa. Následně o lístkách lhal. Celý incident ale nakonec skončil poslancovým přiznáním a omluvou. Kdyby se stejná situace opakovala příští měsíc, přišel by novinář, který lístečky vyfotografoval, o akreditaci. Ochranka by ho navíc vyvedla z budovy a nesměl by se vrátit, upozornil list.

Slovenský poslanec Andrej Kolesík
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Mluvčí parlamentu Soňa Pötheová zdůvodnila nová pravidla snahou o zajištění bezpečnosti v prostorách sněmovny a vysokým počtem 280 vydaných novinářských akreditací. Regulaci počtu novinářů z každé redakce prý nebude vedení parlamentu striktně uplatňovat. Média o chystaném zpřísnění podmínek pro svou práci v parlamentu spekulovala už dříve.

Je to útok na svobodu tisku, zní z opozičních řad

Opoziční poslanci se po zveřejnění nových pravidel médií zastali. „Komunisti se svými manýry se vždy obávali veřejnosti. Tito poslanci Směru občas pijí a chápu, že nechtějí, aby takové fotky kolovaly v mediích,“ řekl bývalý šéf parlamentu Richard Sulík. Lídr opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič označil omezení pro práci novinářů za hrubý útok na svobodu tisku ze strany vládní moci.

Komentáře dalších slovenských médií

„Zajímavé je další pravidlo, které umožňuje předsedajícímu schůze dát pokyn k vyvedení žurnalistů z budovy Národní rady. Novináři se přitom nemusí dopustit žádného přestupku vůči tomuto řádu, postačí, když bude předpoklad narušení jednání schůze Národní rady nebo jejího orgánu,“ upozornil portál Aktuálne.sk.

„Novináři už nebudou moci po parlamentu honit opilé poslance, budou se moci pohybovat jen ve vyhrazených místech a budou moci být vyhozeni z budovy parlamentu,“ napsal list Nový čas.

Možnosti novinářů omezilo už dřív Maďarsko

Omezení pro novináře zavedla před pár lety v sousedním Maďarsku strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Vedení maďarského parlamentu v roce 2010 zrušilo dlouhodobé akreditace novinářů do sněmovny, píše Sme. Více než dva roky mohli pracovníci médií do budovy pouze s jednorázovou vstupenkou. Až letos se začaly opět vydávat i dlouhodobé akreditace.

Dál ale platí, že na balkony se návštěvníci a novináři mohou dostat pouze se zvláštním povolením, které je třeba si vyžádat týden dopředu. Na balkon druhého patra, ze kterého novináři dříve fotografovali poslance, je třeba povolení přímo od vedení parlamentu.

Vydáno pod