Maďaři se v OSN poprvé omluvili za holocaust

New York – Maďarsko se vůbec poprvé omluvilo v OSN za roli, kterou sehrálo během holocaustu. Velvyslanec při OSN Csaba Körösi omluvu vyslovil při akci uspořádané v OSN u příležitosti 70. výročí maďarského holocaustu, jehož obětí se stali Židé a Romové. Později ji zopakoval při zahájení výstavy nazvané Vzpomínka na holocaust v Maďarsku, kterou uspořádaly různé organizace za účasti maďarské mise při OSN.

„Dlužíme obětem omluvu, protože maďarský stát byl vinen za holocaust. Jednak proto, že nedokázal ochránit své občany před zkázou, a pak proto, že pomáhal při masovém vraždění a poskytoval k němu finanční zdroje,“ řekl Körösi na tiskové konferenci v newyorském sídle OSN při zahájení série akcí věnovaných holocaustu.

Csaba Körösi:

„Dovolte mi sdělit vám některé zprávy jménem své vlády a jménem svého národa. Touto cestou Maďarsko uznává svou spoluvinu na holocaustu. Naše instituce byly odpovědné za spáchanou genocidu. Dlužíme hlubokou omluvu všem obětem i pozůstalým. Tato omluva bude součástí národní paměti a identity maďarského státu.“

Maďarsko si letos připomíná 70. výročí přesunu více než 430 000 maďarských Židů do nacistických táborů smrti. Deportace začaly krátce po německé invazi do země. Problém antisemitismu je v Maďarsku v současné době opět živý vinou krajně pravicového hnutí Jobbik, jehož členové odmítají odpovědnost Maďarska za vraždění Židů za druhé světové války a jsou známí antisemitskými prohlášeními. Představitelé maďarských židovských obcí se také postavili proti záměru vlády postavit v Budapešti velký památník k výročí obsazení Maďarska Německem v březnu 1944. Kritici to považují za součást snahy zamlžit odpovědnost bývalých maďarských představitelů a tehdejších místních bezpečnostních sil za deportace Židů.

Vydáno pod