Armáda chce za prezidenta někdejšího Mubarakova muže

Káhira - Šéf egyptských ozbrojených sil Abdal Fatah Sisi může kandidovat na prezidenta. Mandát mu dala armáda. Dosud se o jeho účasti ve volbách spekulovalo. Vojsko pod jeho velením letos v létě sesadilo pro-islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Zemi od té doby sužují násilnosti.

Na Sisiho kandidatuře se shodli vysocí armádní představitelé. On sám by ji mohl oznámit v nejbližších dnech. Bude-li se Sisi ucházet o prezidentský úřad, musí předtím odstoupit z funkce ministra obrany i z velení armády. Ústava totiž zakazuje kandidaturu členovi armády.

Prozatímní prezident Adlí Mansúr už generála povýšil do hodnosti maršála, což je nejvyšší vojenská hodnost v Egyptě. Sisi se těší mezi Egypťany velké popularitě, i když je spjat s režimem někdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Za jeho vlády byl velitelem letectva.

Loni armáda pod Sisiho vedením vstoupila do politiky, když se postarala o svržení Mubarakova nástupce Muhammada Mursího. Ukončila tak protesty občanů nespokojených s vládou Mursího a islamistů z Muslimského bratrstva. Přitom to byl Mursí, kdo Sisiho jmenoval náčelníkem štábu armády a ministrem obrany.

Přívrženci exprezidenta Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Sisiho portréty od loňského léta zdobí ulice, jsou vyvěšeny v některých úřadech a je možné se s nimi setkat i na tričkách nebo čokoládě. Na to, co se podle Reuters začalo označovat jako Sisi-mánie, reagovalo aktivistické Hnutí 6. dubna. „PreSisi-dentské volby,“ napsalo na Twitteru uskupení, které hrálo význačnou roli před třemi lety během revolty proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Islamisté nemají generála v lásce

Muslimské bratrstvo Sisiho viní mimo jiné z rozsáhlého porušování lidských práv při zásazích proti islamistům, během kterých jich bylo až tisíc zabito a jejich vůdci se dostali za mříže. Více než dvě desítky příznivců Bratrstva byly podle bezpečnostních zdrojů zastřeleny v jedné z káhirských čtvrtí v době nejnovějších protivládních demonstrací. Provázely je násilnosti, které si v posledních zhruba 24 hodinách vyžádaly na pět desítek mrtvých.

Mansúr v neděli oznámil, že egyptské prezidentské volby se uskuteční dříve než parlamentní. Mělo by k tomu dojít nejpozději v první polovině dubna. Zároveň prohlásil, že nárůst teroristických útoků proti policii a armádě zemi „nevykolejí z jejího směřování k demokracii“.

Osobnost Horizontu ČT24: Abdal Fatah Sisi (zdroj: ČT24)