Vývoj na Ukrajině Západ uvítal

Berlín/Varšava/Vilnius/Washington - Evropští politici i Bílý dům uvítali dnešní vývoj na Ukrajině, kde prezident Viktor Janukovyč přijal demisi premiéra Mykoly Azarova a kde parlament zrušil nedávno přijaté zákony kritizované jako nedemokratické. Odchod premiéra i prezidenta Viktora Janukovyče považuje ukrajinská opozice za klíčové podmínky pro překonání hlubokého vnitropolitického rozkolu.

Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera je Azarovův krok dobrým signálem řešení krize a může otevřít cestu k hledání politických kompromisů. Jeho polský kolega Radoslaw Sikorski ocenil postup parlamentu a označil zákonodárný sbor za správné místo, kde je možné dosáhnout politické dohody a začít s reformami. „Polsko a EU je připraveno pomoci,“ uvedl Sikorski na Twitteru. Rovněž Sikorského náměstkyně pro východní politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová považuje zrušení kritizovaných zákonů za „dobrou zprávu pro Ukrajinu a krok k politickému řešení“.

Také litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, jehož země do prosince předsedala Evropské unii, na svém twitterovém účtu dnešní hlasování Nejvyšší rady přivítal. „Doufám, že konstruktivní přístup převáží v dalším hledání smysluplné cesty skrze dialog,“ dodal.

Joe Biden hovořil telefonicky s Janukovyčem

K dalším kompromisům při jednání s opozicí dnes v telefonickém hovoru vyzval ukrajinského prezidenta Janukovyče americký viceprezident Joe Biden. Rozhovor, už druhý během posledních 48 hodin, se podle Bílého domu uskutečnil z iniciativy Janukovyče. Biden přivítal pokrok, kterého bylo dosud při hledání kompromisního řešení politické krize dosaženo, Janukovyč by podle něj měl v nastoupené cestě pokračovat. Dosavadní kroky by podle amerického viceprezidenta mohly přivést Ukrajinu zpět k posílení vztahů s Evropou, upevnit ukrajinské demokratické instituce a pomocí reforem urychlit cestu k hospodářské prosperitě, řekl Biden.

Vlivný americký senátor John McCain dnešní změny na Ukrajině označil za „nadějné“. Domnívá se ale, že pro hledání cesty z krize je nutné udělat více. „Zrušení antidemokratických zákonů je správné a povzbudivé. Nyní je třeba udělat ještě víc,“ napsal na svém twitterovém účtu. 

Krátce předtím, než jednokomorová Nejvyšší rada, jak se ukrajinský parlament nazývá, zmíněné zákony odvolala, vyzval poslance k jejich zrušení mimo jiné i Steinmeier. Pokud by se tak nestalo, pohrozil sankcemi. V Kyjevě je od pondělí eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Ten před dnešním hlasováním poslanců prohlásil, že je důležité, aby parlament otevřel cestu k politickému procesu, který bude zahrnovat všechny složky ukrajinské společnosti a povede k ukončení krize.

Zaorálek: Ukrajina potřebuje zdravé vztahy s Ruskem i s Evropou

Situaci na Ukrajině nelze vnímat jednoznačně a je třeba o ní diskutovat i s Ruskem, řekl v pořadu ČT Události, komentáře budoucí český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dění už podle něj není možné přirovnávat k takzvané Oranžové revoluci, která před deseti lety vynesla do čela země prozápadního prezidenta Viktora Juščenka. Na Ukrajině podle něj došlo k selhání dvou politických elit - kromě Viktora Janukovyče selhali i prozápadní Juščenko a Julija Tymošenková.

Lubomír Zaorálek v Událostech, komentářích
Zdroj: ČT24

Podle Zaorálka je nebezpečný nynější pohled, podle něhož se na Ukrajině vede boj o sféru vlivu – že země bude buď proruská, nebo prozápadní. Tento pohled Zaorálek považuje za reziduum studenoválečnických představ. Řešením podle něj je respektovat, že Ukrajina dnes potřebuje oba vztahy - pokud možno zdravý vztah k Rusku, ale zároveň i zdravý vztah k Evropě.

Události, komentáře k vývoji na Ukrajině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod