Předčasné volby v Srbsku mají zelenou. Hlasovat se bude v březnu

Bělehrad - Srbský prezident Tomislav Nikolić dnes podle očekávání rozpustil parlament a vypsal na 16. března předčasné volby. Učinil tak na základě pondělního návrhu dvou partnerů vládní koalice - Srbské socialistické strany (SPS) a Srbské pokrokové strany (SNS). Návrh byl zdůvodněn potřebou silnějšího mandátu pro realizaci nezbytných reforem.

Nikolić své rozhodnutí oznámil v prohlášení, které přenášela státní televize RTS. Předčasné volby se budou konat méně než dva roky po předchozích, řádných volbách. O potřebě zvolení nového zákonodárného sboru se v zemi hovoří už od loňského léta, kdy z vlády odešel jeden ze čtyř koaličních partnerů, Sjednocené regiony Srbska (URS).

Obě strany přitom mají v 250členném zákonodárném sboru na 117 mandátů. Zejména SNS si může v březnových volbách ještě výrazně přilepšit. Aktuální průzkumy jí předpovídají zisk až 44 procent – právě její předseda Aleksandr Vučić by tak mohl zaujmout křeslo příštího srbského premiéra.

To vše v době, kdy má Srbsko za sebou už úvodní námluvy s Evropskou unií. Unie tak fakticky zahájila přístupové rozhovory se zemí, která přes výrazný posun stále zcela neuzavřela všechny své spory se sousedním Kosovem. Vyřešení posledních sporných bodů mezi Srbskem a Kosovem, například v otázce justice, by podle eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho mělo být „paralelním procesem“, který jednání o vstupu neprodlouží. Vučić se nechal slyšet, že by měly politické strany podstoupit volební test po zahájení přístupových rozhovorů s Evropskou unií.

„Dosáhli jsme i pro mnohé nemyslitelného cíle zahájení rozhovorů s Evropskou unií, zahájili dialog s Prištinou, otevřeli dveře a naši státní politiku přijalo mnoho států,“ řekl Nikolić při vyhlašování voleb. Zároveň ale upozornil, že zemi ještě čeká mnoho práce, bolestné reformy a splnění podmínek, které novým členským zemím Evropská unie ukládá.