Na půl milionu dokumentů z první sv. války je ode dneška zdarma na webu

Berlín - Shromáždit na co nejvíce materiálů k první světové válce a umožnit k nim přístup odborníkům a laické veřejnosti si klade za cíl nový portál Europeana 1914–1918, který dnes v Berlíně slavnostně spustili zástupci německé vlády a evropské digitální knihovny Europeana. Využívání portálu je bezplatné, na projektu se podílely národní knihovny a filmové archivy ze dvou desítek evropských zemí, včetně českého Národního filmového archivu. Na většinu materiálů se nevztahuje ochrana autorských práv, takže je možné je dále využívat.

Na portálu lze najít válečnou propagandu od filmů přes pohlednice až po dětské knihy, protiválečné karikatury, materiály z fronty i dokumenty o životě v zázemí. Portál shromažďuje na 400 000 dokumentů z národních knihoven v deseti zemích a 660 hodin filmového materiálu z 21 evropských filmových archivů. Významným příspěvkem je také na 90 000 osobních dokumentů, které ukazují válku z perspektivy obyčejných lidí - je tu třeba fotografie bible poškozené šrapnelem, která zachránila svému majiteli život.

Ředitelka nadace Europeana Jill Cousinsová vyjádřila přesvědčení, že volně přístupné materiály umožní historikům získat nový pohled na válku, která měla zásadní dopad na vývoj světových dějin. „Shromážděné dokumenty sdílejí evropskou zkušenost této tragédie a ukazují ten konflikt ze všech perspektiv,“ poznamenala.

Z pohledu německé vlády patří portál mezi hlavní projekty u příležitosti 100. výročí začátku první světové války, uvedl na slavnostním spuštění stránek zástupce kabinetu Günter Winands. Podle něj sice stojí první světová válka ve stínu té druhé, je ale třeba ji připomínat, protože přinesla do té doby nepoznané hrůzy, včetně nasazení bojového plynu.

„Je důležité, aby si Evropa výročí první světové války připomínala společně, abychom na něj nenahlíželi pouze z národních perspektiv,“ řekl Winands. Nový portál podle něj tuto možnost nabízí, protože shromažďuje materiály z nejrůznějších zemí, které v konfliktu stály na opačných stranách.