Soumrak zeleného byznysu? Nové restrikce dopadají na Amsterdam

Amsterdam - Evropská Mekka společenské zábavy dál mění svou tvář. Nizozemsko zavedlo v novém roce přísnější pravidla pro prodej alkoholu i lehkých drog - a obchodníci v Amsterdamu začínají po několika týdnech cítit první negativní dopady. Nižší zisky už některé obchodníky dokonce dohnaly k žalobám. Osobní svoboda, odrážející se i v liberálním přístupu k neřestem, je v Nizozemsku citlivé téma. Co konkrétně obchodníkům vadí, zjišťoval přímo v tamní metropoli zpravodaj Bohumil Vostal.

U nás dlouhodobě ustálené pravidlo, v Nizozemsku ale vyvolalo pozdvižení. Cigarety a alkohol už tamní obchodníci oficiálně nemohou prodat lidem mladším 18 let. Až dosud totiž byla minimální hranice stanovena o dva roky méně. Velká města včetně Amsterdamu tak přijdou o nemalou část zákazníků, přesto se s tím prý prodejci i výrobci alkoholu dokážou smířit.

Mnohem větší problém než věkové omezení jim totiž problémy přidělávají nové daně. Za pivo, víno i tvrdý alkohol nově přicestuje do státní kasy o 6 procent více než dosud. Nizozemci si rychle spočítali, že na jedné bedně piva mohou ušetřit až 10 eur (v přepočtu 270 korun) - a proto houfně cestují do prodejen v sousední Belgii a Německu.

Nejcitelněji zasáhlo zvýšení daní právě nizozemské pivovary, které podle svých zástupců přicházejí o peníze v řádu milionů eur. Majitelé barů, kteří pro alkohol míří do ciziny stále častěji, si od nich dokonce vysloužili nařčení z pašování.

Cedule upozorňující na zákaz užívání alkoholu a marihuany
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Právě zvyšování daní je ale podle historiků s Nizozemskem tradičně svázané. Díky němu se navíc Nizozemci mohli v minulosti spolehnout na silnou obranu a udržet území v současných hranicích. Při povstání v 16. století proti Španělsku byly pro Nizozemce totiž daně z piva klíčovým příjmem pro udržení armády, která dokázala tehdejší španělské impérium porazit.

Kromě alkoholu ale obchodní politice Amsterdamu neodmyslitelně vládnou i tzv. coffee shopy, které legálně nabízejí marihuanu. Zde největší starosti nedělá zvýšení daní ani věkové omezení, nýbrž to časové. Od ledna 2014 provozovatelé dostali zákaz mít otevřeno přes den - a to až do 18. hodiny, pokud sídlí méně než 250 metrů od škol.

Zákazníci coffee shopů
Zdroj: ČTK/AP/Cohen Suyk

Hned 13 provozovatelů podalo žalobu na amsterdamskou radnici. Vadí jim, že od ledna 2014 dostali zákaz mít otevřeno přes den. A to až do 18. hodiny, pokud sídlí méně než 250 metrů od škol. Ti, kdo sídlí školám na dohled, budou muset zavřít úplně. Město se tím chce ujistit, že studenty nebudou lákat k nákupu omamných látek při vyučování. Už několik majitelů tak podalo žaloby na městskou radnici.

Zbývající coffee shopy se brání, že přijdou o zákazníky, a budou muset tudíž propouštět. Město ale vzkazuje, ať si založí jiné podnikání. S dalším rozvojem obchodů s marihuanou totiž Amsterdam nepočítá. Naopak, do roku 2016 chce podobně odstranit 40 prodejen lehkých drog. Řídí se přitom heslem, že vzdělání je důležitější než kontroverzní byznys.

Amsterdam si zvyká na přísnější pravidla pro alkohol a konopí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod