Kromě univerzit si Číňané na ostatních školách už nezakouří

Peking – Národ s více než miliardou obyvatel nesmí jakoukoliv rozšířenou neřest brát na lehkou váhu. Vláda proto nyní vyhlásila zákaz kouření v mateřských, základních i středních školách. Čína je s odhadovanými 300 miliony kuřáků největším světovým spotřebitelem cigaret - podle agentury Reuters proto úřady směřují k vyhlášení celostátního zákazu kouření na veřejných místech. Norma by přitom mohla být přijata už v letošním roce.

Nový zákaz, vyhlášený ministerstvem školství, se netýká univerzit, ty ale budou alespoň muset vyčlenit pro kuřáky zvláštní prostory. Školy také propříště nebudou smět využívat finanční podporu od firem vyrábějících cigarety ani vyvěšovat tabákové reklamy. Ve školních kantýnách už také nebude možné prodávat cigarety. 

Ředitelé škol mají za úkol zajistit instalaci detektorů kouře či kamer, které pomohou zákaz uplatňovat a odhalovat viníky. Vzdělávací zařízení, jež nebudou nařízení dodržovat, budou podle ministerstva potrestána.

Úřady v řadě čínských měst se již nyní snaží omezovat kouření ve vnitřních veřejných prostorách i na jiných veřejných místech, nařízení se ale důsledně neuplatňují. Svou roli hrají značné příjmy plynoucí do státní pokladny prostřednictvím státního tabákového monopolu, který maří zavedení jakýchkoli zásadních protikuřáckých opatření a úspěšně odolává zvyšování cen cigaretových výrobků a opatřování cigaretových krabiček varovnými nápisy. 

Kouření bylo v Číně v posledních letech označováno za příčinu úmrtí zhruba 1,4 milionu lidí ročně a představuje jednu z největších zdravotních hrozeb, jakým podle statistik Číňané čelí. Roční prodej cigaret se od roku 2002 do roku 2012 v Číně zvýšil o 50 procent na 2,52 bilionu kusů.