Útoky neonacistů v Nitře policie dlouho neřešila

Bratislava – Na Slovensku výrazně sílí radikální pravice. Po podzimním vítězství Mariana Kotleby v krajských volbách jeho Lidové straně - Naše Slovensko výrazně vzrostly preference a podle průzkumů by dnes byla pátou nejsilnější stranou v parlamentu. Stále častěji na sebe ale extremisté strhávají pozornost i v ulicích. Slovensko nyní pobouřily zprávy o opakovaných a několik měsíců neřešených útocích neonacistů na studentský bar Mariatchi v Nitře. Policie se k zadržení několika rváčů odhodlala až poté, co video z jedné říjnové bitky zveřejnil portál slovenského listu Sme.

Na záznamu bezpečnostních kamer asi dvacítka příznivců krajní pravice napadla bar, útočníci se nevyhýbali ani ranám či kopancům do hlavy. Dnes policie oznámila, že obvinila z výtržnictví a ublížení na zdraví sedm útočníků, pět z nich je ve vazbě. Podle policie ale případ nevykazuje znaky extremismu.

Majitel baru Radovan Richtárik tvrdí, že neonacisté ho považují za nepřítele, neboť se jako aktivista zapojil do iniciativy Lidé proti rasismu. Podle Richtárika pocházejí výtržníci z nedalekého podniku Walhala, který je oficiálně soukromým karetním klubem. „To je jen zástěrka. Scházejí se tam neonacisté z Nitry a okolí,“ říká Richtárik. Dodal, že na jeho bar, který navštěvují především studenti, jednu dobu neonacisté útočili každý týden. Útoky vyvrcholily během silvestrovské noci, kdy Richtárik utrpěl zlomeninu nohy a musel být operován.

Horizont 24 o vzestupu neonacistů na Slovensku (zdroj: ČT24)

Případem se chce zabývat parlament

Opoziční poslanci kritizují přístup policie, která po několik měsíců nikoho neobvinila. Chtějí proto případ projednat v ústavněprávním výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Předvolat si chtějí ministra vnitra Roberta Kaliňáka, policejního prezidenta Tibora Gašpara a generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. Kaliňák podle Sme odmítl případ komentovat s tím, že do práce policie nezasahuje. Vyjádřit se odmítl i šéf krajně pravicové Lidové strany - Naše Slovensko (LS-NS) Marian Kotleba. Právě na LS-NS přitom mají podle Sme útočníci z Nitry vazby.

Nárůst Kotlebovy popularity sami jeho příznivci vysvětlují znechucením lidí vládnoucími politiky. Podle lednového průzkumu agentury MVK by LS-NS získala 7,6 procenta hlasů a ve 150členné Národní radě by obsadila 13 křesel. V žebříčku oblíbenosti přeskočila i někdejší vládní stranu SDKU-DS. Současný voličský potenciál strana poprvé otestuje v květnových volbách do Evropského parlamentu. Bude v nich kandidovat, přestože Brusel velmi často a tvrdě kritizuje.