Šéfovi egyptské armády Sisimu vyhrožují islamisté

Káhira - Islámští radikálové, kteří se přihlásili k několika vražedným útokům v Egyptě, nyní pohrozili, že se zaměří na šéfa armády a možného prezidentského kandidáta maršála Abdala Fataha Sisiho. V úterý zastřelil neznámý útočník vysoce postaveného představitele ministerstva vnitra generála Muhammada Saída.

Po sesazení bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího tamní armádou minulý rok v červenci a následných tvrdých represích vůči jeho stoupencům se v Egyptě rozšířily útoky proti bezpečnostním silám. K některým z nich se přihlásila radikální islamistická skupina Ansar Bajt Makdis (Stoupenci Jeruzaléma) inspirovaná teroristickou sítí al-Káida.

Tato skupina, která má základnu na Sinajském poloostrově, nyní pohrozila, že zaútočí na Sísího, jehož armáda vyzvala, aby kandidoval na prezidenta. „Pomsta přijde,“ varuje podle agentury AFP prohlášení zveřejněné na internetové stránce islámských extremistů.

Ansar Bajt Makdis se přihlásila i k úternímu atentátu na vysoce postaveného představitele ministerstva vnitra Muhammada Saída. Policejního generála zastřelili před jeho domem v Káhiře ozbrojenci, kterým se podařilo ujet na motorce. Saíd byl poradcem ministra vnitra Muhammada Ibráhíma, který se loni v září sám stal terčem nezdařeného atentátu této islamistické skupiny.