Rusové tvrdí, že zjistili totožnost sebevrahů z Volgogradu

Moskva - Ruské úřady oznámily, že identifikovaly dva sebevražedné atentátníky, kteří minulý měsíc připravili ve Volgogradu na jihozápadě země 34 lidí o život a více než stovku zranili. Bombové útoky, které vyvolaly obavy o bezpečnost únorových olympijských her v Soči, spáchali podle úřadů příslušníci teroristické skupiny z autonomního Dagestánu na neklidném severním Kavkazu.

Podle ruského protiteroristického výboru sebevražedné atentáty měli na svědomí Asker Samedov a Sulejman Magomedov. Úřady také zatkly sourozence Magomednabiho a Tagira Batirovovy, kteří atentátníkům pomáhali s cestou do Volgogradu. Po dalších spolupachatelích se pátrá.

Během Her v Soči, které začnou 7. února, se Rusko obává sebevražedných útoků, podobných dvěma prosincovým atentátům ve Volgogradu. Ruské úřady proto v předstihu před olympiádou v oblasti zavedly přísná bezpečnostní opatření.

Dějiště zimních Her leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů usilujících o odtržení od Ruska a vytvoření islámského státu.