Karel Veliký byl opravdu veliký: Dnes by měl skoro dva metry

Cáchy (Německo) – Svůj přídomek Karel I. Veliký si francký král a císař římský nevysloužil nadarmo: na svou dobu měřil vysoce nadprůměrných 184 centimetrů, což by dnes odpovídalo bezmála dvěma metrům, zjistili vědci. Karlu Velikému se podařilo sjednotit značnou část bývalé říše římské, roztříštěné stěhováním národů. Zemřel 28. ledna 814.

Švýcarský vědec Frank Rühli na základě zkoumání císařovy levé holenní kosti konstatoval, že Karel Veliký byl vysoký štíhlý muž. Vážil prý 78 kilogramů a na svou dobu měřil vysoce nadprůměrných 184 centimetrů, což odpovídá zhruba dnešním 195 centimetrům.

Císařovy ostatky jsou uloženy v relikviáři katedrály Panny Marie v německých Cáchách. O tom, zda jde skutečně o pozůstatky někdejšího panovníka, ale někteří pochybují. Podle Rühliho ale Karlu Velikému skutečně patří. Právě v Cáchách švýcarský vědec své závěry 1200 let po panovníkově smrti zveřejnil. „S velkou pravděpodobností můžeme říci, že je to kostra Karla Velikého,“ řekl Rühli. Tvrdí, že vychází z výsledků analýzy vzorků odebraných v roce 1988, kdy se relikviář naposledy otevřel.

Ve schránce leží většina kostry, části lebky jsou uloženy v Karlově bustě. Podle vědců analýza zjistila, že kosterní pozůstatky patří jedinému muži, který byl vysoký a postarší.