Pařížany čeká v březnu dámská volenka - vůbec poprvé

Paříž - Až Pařížané koncem března zamíří k volebním urnám, vůbec poprvé v historii si do čela své radnice postaví ženu. Starostkou se stane buď socialistka Anne Hidalgová, která dosud dělala dvojku současnému starostovi Bertrandu Delanoëmu, nebo konzervativní Nathalie Kosciusková-Morizetová, známá jako NKM. Přes své mládí už má za sebou ministerský post a dělala mluvčí Nicolase Sarkozyho při poslední prezidentské volbě.

Čtyřiapadesátiletá Hidalgová slibuje Pařížanům zlepšit přístup k bydlení, pohodlnější dopravu i více zeleně. Čtyřicetiletá Kosciusková-Morizetová chce ušetřit peníze snížením počtu zaměstnanců města, rozšířit pěší zóny v centru a posílit bezpečnost. Obě dámy už se utkaly v televizní debatě všech kandidátů. Kdo čekal, že si vjedou do vlasů, byl asi zklamaný. Favoritky se navzájem šetřily, snad jen kolem daní a bezpečnosti se trochu zvedaly hlasy.

Socialistka je považovaná za favoritku. Podle posledních průzkumů zvítězí v prvním i ve druhém kole. Pomáhá jí v tom skutečnost, že za ní stojí celá levice včetně komunistů. Naopak pravice je rozpolcená a hlasy pro NKM se drobí. Podle výsledků průzkumu agentury Ifop by nyní v prvním kole získala kandidátka socialistů 39,5 procenta hlasů, zatímco její soupeřka z opoziční strany UMP 36,5 procenta hlasů. Ostatní čtyři kandidáti prý nemají šanci tuto funkci získat.

Horizont Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Funkce pařížského starosty má velkou váhu ve francouzské politice a kromě toho má i mezinárodní rozměr. Pařížská radnice je největší a nejbohatší radnice ve Francii - kdo ji ovládne, může směle vykročit do nejvyšších pater francouzské politiky. Pochopil to Jacques Chirac, který dobrovolně opustil křeslo premiéra, aby se mohl stát pařížským starostou. Právě odsud mohl mnohem snáz zaútočit na vrcholnou funkci - a prezidentem se v roce 1995 nakonec opravdu stal. Prezidentské ambice přisuzují místní komentáře i Kosciuskové-Morizetové.