Mafie otřásla Itálií: její poslední obětí je tříleté dítě

Cassano allo Jonio - Od mafie jsou Italové zvyklí na ledacos, poslední vražda jimi ale silně otřásla. Nájemní zabijáci v Kalábrii totiž zastřelili a upálili tříletého chlapce. Podle vyšetřovatelů si nejspíš tímto způsobem vyřizuje účty zločinecká organizace Ndrangheta. V rámci mafiánských válek a byznysu umírá stále víc nevinných lidí.

Přestože chlapečkovi, kterému přezdívali Coco, byly teprve tři roky, drsný svět zločinu už znal hodně zblízka. Několik měsíců žil s matkou odsouzenou za prodej drog ve vězení, ze stejných důvodů strávil většinu chlapcova života za mřížemi i jeho otec. Do obchodu s narkotiky se zapletl i Cocův dědeček, který se o dítě staral.

Právě v autě vedle něj a jeho přítelkyně našli zavražděného chlapce. Rodina trojici pohřešovala čtyři dny. Nakonec ji náhodou objevil lovec v autě odklizeném na odlehlém místě. Vrazi obětem chladnokrevně vpálili kulku do těla, hodili je do vozu a zapálili. Na střeše nechali padesáticentovou minci jako znamení nezaplaceného dluhu. Podezření okamžitě padlo na jednu z nejmocnějších zločineckých organizací na světě Ndranghetu.

Taková brutalita zaskočila i jinak otrlé obyvatele městečka na jihu Itálie, italské organizace na ochranu lidských práv i papeže. Ten Coca vzpomněl při pravidelné modlitbě na Svatopetrském náměstí. „Násilí na tak malém dítěti snad nemá obdoby v historii kriminality,“ řekl Papež.

Cocova matka se vrátila domů, i když do domácího vězení

Ke dvěma sestrám zavražděného chlapečka se vrátila jejich doposud vězněná matka. Italské organizace na ochranu lidských práv, kterými případ zavražděného dítěte silně otřásl, zařídily, aby žena mohla pobývat v domácím vězení. „Konečně mohu znovu obejmout své děti, které mě prosily, abych je nikdy neopustila,“ radovala se Antonia Iannicelli. Cocovi sourozenci se již dříve přesunuli do domu, který je pod policejní ochranou.

Tříletého chlapečka zabila nejspíš italská mafie (zdroj: ČT24)

Italské úřady se snaží proti mafiánským strukturám bojovat. Jen minulý týden policisté zatkli 90 příslušníků neapolské Camorry a zabavili majetek v hodnotě 250 milionů eur. „Je to opravdu obrovský úlovek, který Continiho klan těžce zasáhne,“ řekl Roberto Prosperi z italské finanční policie.

I přes dílčí úspěchy ale stát zůstává výrazně pozadu. Podle daňových úřadů vyperou italské mafie přes své podniky ročně 170 miliard eur. To odpovídá desetině italského hrubého domácího produktu. Z velkého koláče si římská pokladna loni ukousla pouhé tři miliardy. Nejvíc mafiánským kruhům vynáší právě drogy. Třeba 80 procent kokainu do Evropy míří přes Ndranghetou kontrolované přístavy. Dobře vynášejí i černé skládky toxických odpadů, které zabíjejí desítky lidí ročně - včetně malých dětí.