Američtí žalobci budou žádat pro atentátníka Carnajeva smrt

Washington - Američtí žalobci budou požadovat trest smrti pro Džochara Carnajeva, obžalovaného z loňského atentátu během Bostonského maratonu, při kterém zahynuli tři lidé a asi 260 jich bylo zraněno. Oznámilo to dnes americké ministerstvo spravedlnosti.

Podle prohlášení o tom definitivně rozhodl ministr spravedlnosti Eric Holder. Celkem 17 z 30 bodů obžaloby umožňuje vynést v případě usvědčení trest smrti. Dvacetiletý Carnajev tvrdí, že je nevinný.

Obžaloba uvádí, že bratři umístili u cíle maratonu dva tlakové hrnce naplněné výbušninou. Carnajev je obžalován i z vraždy policisty, kterého podle vyšetřovatelů zabili s bratrem na útěku. Datum procesu zatím nebylo stanoveno.

Podle listu The Washington Post dnešní oznámení ukončilo měsíce spekulací o dalším postupu. Kdyby Holder usiloval o doživotní trest, mohlo by to vyvolat kritiku republikánů, že vláda je příliš mírná vůči teroristům, uvedl list. Připomněl také, že Holder před týdnem zopakoval, že on osobně je proti trestu smrti, nicméně ho již navrhl i v jiných případech.

Čečenec Carnajev podle amerických vyšetřovatelů se svým bratrem Tamerlanem odpálili 15. dubna v Bostonu dvě nálože, které zabily tři lidi a zranily přes 260 dalších. Bratři se ihned po výbuších v cílové rovince dali na útěk, během kterého měli zabít jednoho policistu. Tamerlan poté zemřel při přestřelce s policií.

Džochara policie dopadla čtyři dny po atentátu pod plachtou motorového člunu na dvoře jednoho z bostonských domů. Navzdory vážným zraněním si byl podle vypovídajícího lékaře Carnajev stále vědom, kde se nachází a proč jej policisté pronásledovali. V současnosti je zadržován ve vojenské nemocnici ve Fort Devens západně od Bostonu.

Američtí žalobci žádají pro Carnajeva trest smrti (zdroj: ČT24)
O tři týdny později na každoročním maratonu v americkém Bostonu explodovaly poblíž jeho cíle dvě bomby. Jednalo se o nejzávažnější teroristický útok v USA od 11. září. Podomácku vyrobené výbušniny zranily 260 lidí. Čtyři lidé včetně osmiletého chlapce zraněním podlehli.
Zdroj: ČTK/MetroWest Daily News/Ken McGagh