Mexická policie zatkla syna šéfa drogového kartelu z Jaliska

Mexiko – Mexické bezpečnostní složky včera zadržely druhou nejdůležitější postavu drogového kartelu ze západomexického státu Jalisco Rubéna Osegueru Gonzáleze. Třiadvacetiletý mladík je synem šéfa kartelu Nová generace Jaliska. Informaci přinesla agentura AP s odvoláním na místní úřady.

Výše zmíněná skupina Nová generace Jaliska je s největší pravděpodobností napojena na drogový kartel Sinaloa, který je nejmocnějším zločinným orgánem v zemi.  

Oseguera byl spolu s dalšími čtyřmi muži dopaden nedaleko západomexického města Guadalajara. Akce se účastnily desítky vojáků, policistů a vrtulník. Zadržený čelí obvinění z pašování drog a ze zadávání nájemných vražd. Zadržení u sebe údajně měli čtrnáct zbraní včetně granátu a velké množství peněz.

Konzulát Spojených států amerických po zátahu proti Oseguerovi mladšímu varoval občany USA, aby se zdržovali uvnitř budov kvůli možným odvetným útokům členů kartelu.  

Kartel ze státu Jalisco nejspíš vede válku o území s kartelem Templářských rytířů ze sousedního Michocánu. Mexické úřady v listopadu spojily kartel Nová generace Jaliska s nálezem desítek těl v hromadných hrobech v oblasti nedaleko jezera Chapala, které je oblíbené mezi turisty.