Americký ministr Kerry zasedne k jednání s lídry ukrajinské opozice

Washington – Americký ministr zahraničí John Kerry se na okraj bezpečnostní konference v Mnichově v sobotu setká s hlavními představiteli ukrajinské opozice. Tvrdí to zpravodajská agentura AFP. Šéf resortu je nyní v bavorské metropoli, kde dnes třídenní konference začíná.

Kerry se má podle agentury AFP setkat především s klíčovými členy ukrajinské opozice – s předáky Vitalijem Kličkem a Arsenijem Jaceňukem. Oba muže bude doprovázet ještě popová zpěvačka Ruslana. Ta totiž v uplynulých týdnech veřejně podpořila protivládní demonstranty v centru ukrajinského Kyjeva.

Bezpečnostní konference v Mnichově bude na svém padesátém sjezdu řešit hlavně pokračující občanskou válku v Sýrii, budoucnost evropské ochrany či vývoj vztahů mezi Izraelem a Palestinou. Konferenci zahájí projev německého prezidenta Joachima Gaucka, na který naváže panel týkající se rozporů mezi svobodou a bezpečností v kyberprostoru.

„Jsme opatrnými optimisty ohledně toho, že dialog mezi vládou a opozicí začíná nést ovoce,“ sdělila také tato činitelka během telefonické konference. „Otázkou je, zda dokážou postoupit a vytvořit vládu národní jednoty. Přijíždí do Mnichova uprostřed tohoto procesu vyjednávání,“ řekla také podle AFP.

Vitalij Klyčko
Zdroj: Vasily Fedosenko/Reuters

Protivládní demonstranti žádají na Ukrajině odstoupení prezidenta Janukovyče a následné vypsání prezidentských a parlamentních voleb. V posledních dnech protestující dosáhli rezignace vlády, to jim ale nestačí. Ve snaze zmírnit napětí a přispět k vyřešení krize parlament zrušil i represivní zákony a schválil amnestii pro stíhané demonstranty. Obojí vyžaduje podpis hlavy státu. Ta se však od čtvrtka drží kvůli údajné nemoci v ústraní.

Barikády chtějí lidé držet, dokud Janukovyč neodstoupí (zdroj: ČT24)