Východní Asie slaví: Přicválal rok koně

Peking – Půldruhé miliardy obyvatel východní a jihovýchodní Asie slaví Nový rok a nástup dvanácti měsíců ve znamení koně. Oslavy jsou srovnatelné s českými Vánocemi a Novým rokem a tradičně trvají čtrnáct dní; na konci je završí slavnosti lampionů.

Kůň je podle čínské mytologie rychlý, dynamický, vášnivý, silný a dravý. Tradiční ohňostroje a petardy ale zatím podobné přívlastky spíš postrádají, kvůli smogu je dokonce čínské úřady chtěly zakázat. Lidé se jich ale vzdávají jen těžko, protože věří, že zaženou smůlu. Kromě smogu už k moderním tradicím patří také přeplněné autobusy i vlaky. Po namáhavé cestě za příbuznými ale následují zvyky, které se stále ještě podobají původním: rozpravy s rodinou, hostina i všudypřítomná červená barva jako symbol štěstí.

Svátky jara, jak je místní nazývají, jsou nejvýznamnějším obdobím roku nejen pro Číňany. Slaví také Vietnam nebo Singapur. A po svém vítá nový rok i Severní Korea, kde se obyvatelstvo přichází poklonit bronzovým sochám svých vůdců.

Podle astrologů přinese Rok koně úspěch při prohlubování mezilidských vztahů i v oblasti finančních investic a na poli vědy, podle čínského kalendáře bude kůň letos spojen s dřevem a ohnivým živlem. Vláda koně potrvá až do 18. února 2015, kdy ho vystřídá jemná a obětavá koza.