Krev Jana Pavla II. je na světě

Řím – Katolíkům spadl kámen ze srdce: italští policisté totiž nakonec našli kus látky s krví někdejšího papeže Jana Pavla II. Ta byla součástí relikviáře odcizeného o víkendu z kostela svatého Petra nedaleko L'Aquily v kraji Abruzzo. Látka s krví pochází z obleku, který měl Jan Pavel II. na sobě, když na něj byl v roce 1981 spáchán atentát.

Policie zadržela všechny tři pachatele, kteří si nádobku odnesli. Mladíci, kteří jsou zřejmě narkomany, nejprve tvrdili, že látku zahodili a nepamatují si kam. Později ale muže zákona navedli do jedné z garáží, kde se látka nacházela.

Biskup Giovanni D'Ercole z L'Aquily již sestavil všechny nalezené části vzácného relikviáře opět dohromady. Policisté nyní hledají již jen pár chybějících zlatých částí. „Tito tři hoši mají naše odpuštění i odpuštění papeže (Františka),“ uvedl biskup a poděkoval všem, kteří se podíleli na hledání relikviáře. Policie ve čtvrtek trojici drogově závislých pachatelů propustila právě poté, co prozradili, kde nádobu nechali. Zatím nebyli obviněni. Po relikviáři pátralo asi 50 policistů.

Zloději si kromě relikviáře odnesli z kostela i jeden kříž. Na světě jsou podle církevních představitelů jen tři nádoby s krví Jana Pavla II., které mají pro věřící nesmírnou hodnotu. Jan Pavel II. zemřel v roce 2005 a letos v dubnu má být prohlášen za svatého.