Lordi zablokovali referendum o EU, Cameron to nevzdává

Londýn - Britská Sněmovna lordů zablokovala zákon o referendu o setrvání v Evropské unii. Její členové zastavili projednávání návrhu ve výboru. Parlament ho tak nestihne projednat a návrh zanikne. Premiér David Cameron nicméně řekl, že slib o referendu v roce 2017 platí - tedy pokud po volbách v roce 2015 zůstane šéfem kabinetu. K hlasování hodlá předložit výsledek jednání s Bruselem, v jehož rámci chce po volbách získat zpět některé pravomoci a dosáhnout reforem EU.

Se zákonem o referendu přišel konzervativní poslanec James Wharton a Cameronův kabinet jeho návrh podpořil. I kdyby příští volby na jaře 2015 vyhrála opozice, se schváleným zákonem by se jí hůře od referenda ustupovalo. Whartonův zákon prošel Dolní sněmovnou již v listopadu, ve Sněmovně lordů ale narazil na odpor labouristů a liberálních demokratů. Během projednávání jej doplnili řadou dodatků - třeba požadavkem, aby vláda před vypsáním referenda analyzovala dopady odchodu z Unie. Stejně tak Sněmovna lordů požadovala jiné znění otázky v referendu.

Volte konzervativce, vyzval zklamaný premiér

Nyní lordi poměrem hlasů 180 ku 150 předčasně zastavili projednávání návrhu ve výboru. Nebude již tak dost času, aby zákon prošel i s dodatky v obou komorách všemi nezbytnými fázemi do konce jarního zasedání parlamentu v květnu. Cameron při dnešní tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem řekl, že „ať návrh zákona uspěje, nebo ne… nemá to žádný vliv na můj slib referenda o setrvání v EU“. „Vzhledem k tomu, že labouristé a liberální demokraté zlikvidovali Whartonův zákon, cestou, jak zaručit referendum, je volit v parlamentních volbách konzervativce,“ oznámil na twitteru Cameron.

Referendum
Zdroj: ČT24

Zdroje z Downing Street televizi Sky News sdělily, že Cameron se bude zřejmě snažit návrh zákona o referendu předložit znovu na příštím zasedání parlamentu, aby byl schválen do voleb plánovaných na jaro příštího roku. Takový návrh by ale zřejmě znovu ztroskotal v horní komoře parlamentu. Proti referendu je v obou komorách většina opozičních labouristů, hrstka konzervativců a liberální demokraté, kteří jsou sice ve vládní koalici s toryi, ale současně jsou nejvíce proevropskou stranou v Británii.

David Cameron o vztahu Británie k EU:

„Potřebujeme zásadní změnu. Bez ní je nebezpečí, že Evropa selže a britský lid bude směřovat k odchodu. Nechci, aby se to stalo. Chci, aby Evropská unie byla úspěšná.“

„Je načase, aby se Britové vyjádřili. Je načase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila.“

„Jsem hluboce přesvědčen, že britskému národnímu zájmu nejlépe slouží flexibilní, přizpůsobivá a otevřená EU. A taková EU je nejlepší, když v ní je Británie.“

Evropa je ožehavým tématem především právě pro konzervativce, kteří jsou v tomto směru hluboce rozděleni. Přístup k evropské integraci vedl i k pádu předcházející konzervativní vlády v roce 1997.

Francouzský prezident měnit smlouvy nechce

Ani ve Francii Cameron pomocnou ruku nenajde. Hollande totiž prohlásil, že Francie nepodporuje změny smluv Evropské unie. Britský premiér a další konzervativní ministři předpokládali, že kvůli reformám zaváděným po dluhové krizi eurozóny bude potřeba změnit smlouvy EU a Británie toho využije k prosazení svých požadavků. Výsledek takových jednání by pak měl být předložen k referendu.

Vydáno pod