Palestinští vesničané ochránili před masakrem židovské výtržníky

Jeruzalém – Napětí na palestinském západním břehu stoupá. Po zatím nevyjasněné smrti devatenáctiletého mladíka, kterého zastřelila izraelská armáda, propukly násilné střety. Při nich utrpělo zranění nejméně 15 demonstrantů. Policie také vyšetřuje střet mezi Palestinci a židovskými osadníky, při němž nedošlo k masakru jen díky skupině duchapřítomných vesničanů.

Záběry, které získal zpravodaj ČT Jakub Szántó, zachycují zkrvavenou skupinu židovských osadníků včetně třináctiletých chlapců. Minuty předtím jim vesničani údajně zabránili kácet olivovníky a zabíjet ovce. Před nekontrolovatelným hněvem rozlíceného davu se je snažilo ochránit několik Palestinců. „Mlátili je pěstmi a házeli na ně kameny. Pak ale několik mužů začalo křičet, ať toho nechají,“ popsal incident autor videozáznamu Muhammad B.

Po několika desítkách minut přijela izraelská armáda. A to, co se stalo, je v neklidné oblasti téměř nevídané. Palestinským vesničanům se totiž podařilo zabránit masakru. A taky donutit izraelskou policii, aby část židovských radikálů zatkla.

Židovská komunita volá po nulové toleranci

Vůbec poprvé tak Palestinci chytili pravděpodobné členy radikálního podhoubí osadníků. To jen vloni provedlo 400 vandalských útoků proti arabským vesnicím, čtyřikrát víc než před sedmi lety. Od těchto nájezdů, které mají být odvetou za palestinský teror, se ale drtivá většina z 600 000 izraelských osadníků distancuje.

„Musíme vyhlásit nulovou toleranci k takovým činům. Osobně se stydím, že okrajové části našeho společenství se uchylují k násilí,“ říká Dani Dayan, bývalý šéf zastřešující osadnické organizace Ješa.

Čtyřtisícová vesnice Qusra, kde k události došlo, má s útoky radikálů bohaté zkušenosti – nachází se mezi třemi židovskými osadami. Jen v posledních týdnech radikálové pokáceli 27 olivovníků a podřezali 16 ovcí. „Qusra nemá vůbec žádné zastání. Ani od Izraelců ani od Palestinců,“ stěžuje si starosta Abdel Waadí. Přesto byl sám mezi těmi, kteří obklíčené mladé výtržníky chránili.

Waadí si podobně jako izraelská policie, která sedm mladíků nyní vyšetřuje, bolestně uvědomuje rostoucí napětí na západním břehu. Napětí tak veliké, že se stále častěji objevují obavy ze třetího palestinského povstání.

Jakub Szántó: Napětí na západním břehu sílí (zdroj: ČT24)