Zákaz nás neodradí, změníme název, varoval mluvčí Zlatého úsvitu

Atény – Řecká neonacistická strana Zlatý úsvit hodlá kandidovat v letošních komunálních volbách a ve volbách do Evropského parlamentu i v případě, že jí úřady zakážou činnost. Mluvčí partaje Ilias Kasidiaris se nechal slyšet, že Zlatý úsvit by mohl tuto překážku obejít přejmenováním na Národní úsvit. „Vlastenci budou mít stranu, pro kterou budou moci hlasovat v příštích volbách,“ slíbil Kasidiaris.

„Zúčastníme se těch voleb tak či onak,“ prohlásil mluvčí a poslanec Zlatého úsvitu, když v centru Atén promlouval ke zhruba třem tisícům příznivců strany. Ti se shromáždili, aby si připomněli výročí sporu o ostrůvek v Egejském moři, který v roce 1996 přivedl Řecko a Turecko na pokraj války.

Zlatý úsvit popírá, že je neonacistickou stranou. Jeho kandidatura v nadcházejících volbách nicméně vyvolává obavy – mohl by v nich totiž skončit relativně vysoko. Podle dvou průzkumů, které byly zveřejněny minulý týden, by strana nyní dostala přibližně 9 až 10 procent hlasů.

Zlatý úsvit chce kandidovat ve volbách za každou cenu (zdroj: ČT24)

Krajně pravicová strana ostatně uspěla už v parlamentních volbách v roce 2012, kdy získala osmnáct poslaneckých křesel. Tehdy těžila z odporu obyvatel proti úsporným protikrizovým opatřením, kvůli kterým přišli mnozí o sociální benefity a pracovní místa. Svou roli ovšem sehrála i xenofobní nota a sílící vášně zaměřené proti imigrantům.

Třetina poslanců Zlatého úsvitu – konkrétně lídr strany Nikolaos Michaloliakos a pět dalších zákonodárců – jsou nyní ve vazbě kvůli obvinění z členství ve zločinecké organizaci. Tažení proti Zlatému úsvitu zahájila řecká vláda a justice poté, co byl loni v září v Aténách zavražděn levicový aktivista a populární zpěvák Pavlos Fisas (čtěte víc). Proti straně tehdy v metropoli demonstrovaly tisíce lidí (podrobnosti zde).

Nikos Michaloliakos
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakourism

Poslanci před soudem popřeli jakoukoli vinu a označili vznesená obvinění za politicky motivovaná. Tvrdí, že mají souvislost s rostoucí popularitou Zlatého úsvitu mezi Řeky.

„Zavírají nás do vězení, ale to nás nezastaví. Naopak, jsme díky tomu ještě silnější. Po nás přijdou další a další. Dva z našich bratrů už za nás padli, z našeho vůdce dělají zločince, ale právě díky takovým výzvám má Zlatý úsvit víc síly než kdykoliv předtím. Nebude to trvat dlouho a chopíme se absolutní moci,“ konstatoval Kasidiaris v projevu ke stoupencům.

Přejmenování strany jako obrana proti zákazu je známé i z Česka. Když v roce 2010 zrušil Nejvyšší správní soud Dělnickou stranu, rozhodla se pokračovat ve své činnosti pod názvem Dělnická strana sociální spravedlnosti.