Nálety syrské armády si vyžádaly 90 mrtvých

Damašek – Sobotní útoky syrské armády na město Halab na severu země si vyžádaly nejméně 90 obětí. Tvrdí to Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně, která se opírá o rozsáhlou síť lékařů a aktivistů po celé Sýrii. Mezi mrtvými, z nichž 65 bylo z řad civilistů, jsou prý také ženy a děti. Podle této organizace si už občanská válka v Sýrii za téměř tři roky vyžádala přes 136 tisíc mrtvých.

OSDH s odkazem na svědecké výpovědi uvedla, že armádní vrtulníky v sobotu shazovaly sudy naplněné výbušninami na území ovládané povstalci. Tyto improvizované bomby mají mimořádně ničivý účinek. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch jejich užití považuje za nezákonné.  

Zmíněné nálety se tak udály jen den poté, co ve Švýcarsku skončila vyjednávání mezi syrským režimem a opozicí. Rozhovory, během kterých se obě strany poprvé od začátku konfliktu oficiálně setkaly v jedné místnosti, nepřinesly žádný výsledek. Jednání mají pokračovat tento měsíc.

Povstalci bojují i mezi sebou

Mezi povstalci, kteří spolu bojují proti režimu autoritativního prezidenta Bašára Asada, v posledních měsících vznikají rozpory. Třecími plochami jsou především pohled na budoucí vývoj země a význam islámu.

Podle agentury AP podnikla v sobotu nedaleko Halabu radikální organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která chce vyhlásit v oblasti muslimský stát, dvojici sebevražedných atentátů. Při nich zemřelo 26 lidí včetně jistého vojenského představitele konkurenčních islamistických Brigád jednoty. Při jiném útoku zase bojovníci ISIL zabili dalšího velitele z vlivných brigád Jestřábů Sýrie (Sukúr aš-Šam). Podle analytiků to nasvědčuje tomu, že se ISIL zaměřuje na likvidaci klíčových osob z konkurenčních organizací.