KLDR souhlasí s rozhovory o setkání rozdělených rodin

Soul - Severokorejský režim souhlasí s uspořádáním rozhovorů o setkávání rozdělených rodin. Jižnímu sousedovi dokonce KLDR dala vybrat termín a Soul si zvolil tuto středu. Podle severokorejského návrhu se bude jednat v pohraniční vesnici Pchanmundžom. Naposledy se rozdělené rodiny sešly před třemi lety.

KLDR minulý měsíc souhlasila s obnovením rodinných setkání a vyzvala Soul, aby vybral termín. Jižní Korea zvolila 17. až 22. února a navrhla uspořádat pracovní rozhovory, kde by obě strany doladily podrobnosti. Pchjongjang ale na tento návrh týden nereagoval, čímž si vysloužil kritiku jihokorejských činitelů.

Dnes Severní Korea prolomila mlčení a poslala zprávu, v níž navrhuje uspořádat rozhovory ve středu nebo ve čtvrtek s tím, že Jižní Korea si z těchto termínů může vybrat. Soul zvolil středu, uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

„Severní Korea akceptovala nabídku Červeného kříže a je připravena sejít se k rozhovorům o případném setkání rozdělených rodin. Schůzka se bude konat na severní části hranice,“ konstatoval šéf resortu pro sjednocení Kim Eui-do. Podle návrhu se jednání má konat v pohraniční vesnici Pchanmundžom.

Ilustrační foto
Zdroj: Korea Pool/Yonhap/Reuters

Po korejské válce zůstaly rozděleny miliony příbuzných. Poslední kolo setkání, při nichž se mohli někteří z nich pod záštitou Červeného kříže sejít, se konalo v roce 2010.

Program setkávání rozdělených rodin je velice emotivní. Většině lidí, kteří se do něj hlásí, je více než 70 let a chtějí mít možnost ještě jednou vidět dlouho postrádané příbuzné, než zemřou.

Pchjongjang v poslední době zmírnil typicky vyhrocenou rétoriku vůči Soulu a učinil řadu smířlivých gest. Analytici předpokládají, že zbídačená Severní Korea potřebuje zlepšit vztahy s Jižní Koreou, což by jí mohlo pomoci přilákat zahraniční investice a pomoc.

Korejci se domluvili na rozhovorech o setkání rodin (zdroj: ČT24)
Vydáno pod