Kefalonia se znovu otřásla: Nejméně dvě desítky zraněných

Atény - Silné zemětřesení o intenzitě kolem šesti stupňů Richterovy škály dnes zasáhlo řecký ostrov Kefalonia. Nejméně 16 lidí bylo zraněno, otřesy způsobily škody na budovách a elektrickém vedení. Kefalonii zasáhlo zemětřesení už před týdnem; poničilo desítky budov a vyžádalo si vyhlášení stavu nouze.

Odborníci otřesy zaznamenali krátce po 04:00 našeho času, jejich ohnisko bylo 122 kilometrů západně od města Patras v relativně malé hloubce 14 kilometrů pod zemským povrchem. Řečtí specialisté jejich sílu určili nejprve na 5,7 stupně Richterovy škály, americká geologická služba USGS stanovila sílu otřesů na 6,1 stupně. Zemětřesení pocítili i lidé v 300 kilometrů vzdálených Aténách.

Nemocnice v Lixouri, které je druhým největším městem na ostrově, zatím ošetřila 16 lehce zraněných lidí. Právě v okolí Lixouri, které bylo velmi blízko epicentru, bude podle odhadů nejvíce škod. Řada domácností je kvůli poškozenému elektrickému vedení bez elektřiny, přerušené jsou i dodávky vody. Školy na ostrově jsou od minulého týdne zavřené a neotevřou se dříve než ve čtvrtek.

Otřesy z 26. ledna měly sílu 5,9 stupně. Po nich následovaly ještě asi dvě desítky dodatečných záchvěvů. Také dnes ráno už vyděšení obyvatelé Kefalonie zažili několik dalších slabších otřesů. Velká část z 36 000 ostrovanů ale byla na další zemětřesení připravená, protože tisíce lidí využily nabídku úřadů dočasně trávit noci na lodích, které nyní u Kefalonie kotví.

Jónské moře, kde Kefalonia leží, je mimořádně seismicky aktivní. Zemětřesení jsou však častá i v pevninském Řecku a v celé oblasti Středozemního moře. Většina z nich nenapáchá větší škody, ale například zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách nepřežilo 143 lidí. V roce 1953 otřesy o síle 7,2 stupně zničily nedaleký ostrov Zakyntos a zasáhly i Kefalonii. Tehdy zemřelo 500 lidí.