Sníh, led a velká voda - Evropa se potýká s extrémním počasím

Vídeň – Evropu dál trápí rozmary počasí. Zatímco Srbové a Rakušané se nemohou kvůli hromadám sněhu dostat do svých zamrzlých aut, Britům a Španělům je odnáší velká voda. Obzvlášť silně je počasím postiženo Slovinsko, kde sníh a led přerušily dodávky elektřiny více než 100 000 lidem. Slovinský ministr obrany Roman Jakič označil situaci za "přírodní katastrofu větších rozměrů".

Ve Slovinsku, které o víkendu zasáhla sněhová bouře a silné námrazy, leží na zemi 500 tun ocelového šrotu a desítky kilometrů drátů z poničených rozvodů elektřiny. Bez proudu je zde 115 000 lidí. S obnovou přenosové sítě zemi pomáhají ostatní evropské státy včetně České republiky. Ostravští hasiči k Lublani přivezli elektrocentrálu. V některých slovinských obcích byly přerušeny také dodávky pitné vody. Odstranění škod může trvat měsíce.

S extrémními projevy zimního počasí se potýká také Polsko a pobaltské státy. Na východě Polska přívaly sněhu odřízly od světa 20 obcí, od začátku roku si mrazy vyžádaly životy 46 Poláků.

V rakouských zemích Korutanech a Štýrsku nemá elektřinu 17 000 domácností. Kvůli sněhu a silné námraze padají stromy: kromě energetiků, kteří musejí neustále opravovat elektrické vedení, má potíže zejména železnice.

V Korutanech stále platí kvůli sněhové nadílce z posledních dní rovněž lavinové nebezpečí: kvůli němu je zavřená řada silničních tahů. Meteorologové navíc upozorňují, že situace se v nejbližších dnech určitě nezlepší, protože od úterka bude znovu silně sněžit.

Na problémy by se měli připravit cestující na železnici - uzavřených je několik regionálních tratí a také úsek spojující Rakousko se Slovinskem, kde jsou kvůli námraze a sněhu omezení ve vlakové dopravě ještě mnohem výraznější.

Rakousko se potýká s přívaly sněhu
Zdroj: ČT24

Rakouská metropole se potýká s ledovkou. Kvůli ní musela uzavřít i zoologická zahrada ve vídeňském Schönbrunnu. Led by byl nebezpečný pro návštěvníky i pro místní zvířata – například žirafy mají domácí vězení.

Na silnicích v okolí srbské Vojvodiny uvízly tisíce lidí. Vojáci jednoho po druhém odváželi do bezpečí.

Jihozápad Anglie je pod vodou
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Záplavy v Irsku zasáhly tisíce lidí, blokují dopravu

Silné deště v kombinaci s nárazovým větrem a nezvykle vysokými přílivovými vlnami způsobují od víkendu rozsáhlé záplavy v západní části Irska. Voda zasáhla domovy několika tisíců lidí a výrazně komplikuje dopravu. Uzavřena je řada silnic a nejezdí také některé trajekty. Meteorologové předpovídají, že během týdne bude opět silně pršet, a úřady vydaly varování před dalšími záplavami, informovala média.

Velká voda zaplavila jak západní pobřeží ostrova, tak některá města směrem do vnitrozemí. Město Limerick se podle úřadů potýká s nejhoršími záplavami ve své historii. Voda tu ohrožuje přes 2 000 domů, armáda pomáhala s evakuací několika stovek obyvatel. Vláda uvolní na pomoc postiženým záplavami 10 milionů eur (přes 270 milionů korun). Blokovány jsou některé silnice v západní části země, mimo provoz je kvůli vysokým vlnám také řada trajektů. Nejméně 5 000 budov je podle stanice BBC bez elektrického proudu.

Meteorologové předpovídají, že po dnešním uklidnění bude od úterka opět silně pršet, vítr má v některých oblastech dosahovat rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Úřady vydaly pro příští dny varování před záplavami mimo jiné pro oblasti západních hrabství Cork či Kerry, silný vítr může však přinést nebezpečí velké vody i do metropole Dublinu na východě země.

Jihozápadní Anglii trápí povodně
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Velká voda dělá problémy i na jihu Evropy

Stav nouze kvůli počasí dál platí v některých částech Itálie, kde intenzivní dešťové srážky způsobily záplavy a sesuvy půdy. Země hlásí tři oběti. I když například situace v Římě, kde se o víkendu vylila z břehů řeka Tibera, se poněkud uklidnila, bojují s velkou vodou například v Toskánsku nebo v Benátkách.

Na španělské pobřeží Atlantiku dotírají obří vlny. Jedna z nich už v neděli smetla v galicijském městě Foz dva mladé cyklisty. Patnáctiletý chlapec je nezvěstný a je jen mizivá pravděpodobnost, že je stále naživu. Jeho 13letému kamarádovi se podařilo zachránit. V San Sebastianu dosahovaly vlny až deseti metrů. Smetly části promenády a zaplavily historické centrum.

Vydáno pod