Lež a hanebnost, říká Woody Allen k dceřině otevřenému dopisu

New York – Za „nepravdivé a hanebné“ označil Woody Allen tvrzení své adoptivní dcery Dylan Farrowové, která jej v sobotu obvinila ze zneužívání v době, kdy jí bylo sedm let. V otevřeném dopise pro New York Times detailně popsala to, co její matka Mia Farrowová prohlašovala už před dvěma desetiletími. Allen tehdy ale nebyl stíhán ani obžalován. Nyní je to poprvé, kdy se k věci veřejně vyjadřuje jeho adoptivní dcera.

Osmadvacetiletá Dylan tvrdí, že režisér ji sexuálně napadl coby sedmiletou poté, co ji se svou tehdejší partnerkou Miou Farrowovou adoptovali. K incidentu prý došlo v roce 1992, sdělila mladá žena v otevřeném dopise, zveřejněném v sobotu na blogu sloupkaře amerického listu The New York Times. Farrowová tvrdí, že se rozhodla promluvit, protože Hollywood filmaře nadále oceňuje.

„Než odpovíte, jaký je váš nejoblíbenější film od Woodyho Allena, měli byste vědět tohle: Když mi bylo sedm let, Woody Allen mě vzal za ruku a odvedl do tmavého podkroví podobného šatně ve druhém patře našeho domu. Řekl mi, abych si lehla na břicho a hrála si s elektrickým vláčkem svého bratra. Pak mě sexuálně napadl. Při tom na mě mluvil a šeptal mi, že jsem hodná holka a že to bude takové naše tajemství. Slíbil, že pojedeme do Paříže a že budu hvězdou jeho filmů. Vzpomínám si, jak jsem civěla na ten vláček a sledovala, jak krouží po podkroví. Dodnes je pro mě obtížné koukat se na elektrické vláčky,“ začíná Dylan svou zpověď s tím, že jí otec dělal věci, které se jí nelíbily.

Mia Farrowová, Dylan a Woody Allen
Zdroj: ČT24

„Pan Allen četl ten článek a považuje ho za nepravdivý a hanebný,“ reagovala Allenova tisková mluvčí Leslee Dartová. Úřady filmaře kvůli údajnému incidentu z roku 1992 vyšetřovaly již dříve a nakonec se jej rozhodly neobvinit. Obvinění tehdy vznesla Mia Farrowová, která předtím s Allenem 12 let žila. Nejnovější obvinění se objevilo nedlouho poté, co Allen při předávání filmových cen Zlatý glóbus obdržel cenu Cecila DeMilla za celoživotní dílo.

„Je tragické, když se po 20 letech znovu vynoří příběh vymyšlený pomstychtivou milenkou, i když jej nezávislé úřady prověřily a odmítly,“ řekl režisérův právník Elkan Abramowitz. Woody Allen označil článek za hanebnost a stejně na totéž obvinění reaguje už roky. „Mia je na mě rozzuřená a popouzí proti mně děti. Takže: já jsem k ní údajně jel a využil právě tam příležitosti zneužít dítě? Je to prostě neuvěřitelné! Kdybych chtěl zneužívat děti, měl jsem řadu příležitostí udělat to už dřív,“ říká.

Allen vyšetřován nebude. Případ je promlčený

Prokuratura v americkém státě Connecticut v této věci vyšetřování nezahájila. Žalobce, který se tvrzením zabýval v době, kdy ke zneužití údajně došlo, prohlásil, že celá věc je nejméně 15 let promlčena. „Neprobíhá žádné vyšetřování. Kdybychom dostali stížnost, tak bychom ji posoudili a podnikli příslušné kroky,“ řekl mluvčí connecticutské prokuratury.

V roce 1993 posuzoval stížnost Farrowové prokurátor Frank Maco, který se ale rozhodl Allena neobžalovat, protože prý neměl dostatek důkazů. V neděli řekl agentuře AP, že nyní je už pozdě na to, aby byl Allen vyšetřován. Podle zákonů státu Connecticut musí prokurátor podat žalobu do pěti let od chvíle, kdy obdržel obvinění ze sexuálního obtěžování. 

Woodyho vztahy s dětmi ale vždy byly přinejmenším trochu zvláštní – i když to jsou třeba jen potomci jeho partnerek. V roce 1991 vyšlo najevo, že má poměr s Miinou adoptivní dcerou Soon-Yi Previnovou: fotil ji nahou a v erotických polohách. Kvůli němu utekla z domova a v roce 1997 se za něj dokonce provdala. Ideální není ani vztah se synem Ronanem. Šestadvacetiletý právník se ohradil proti poctám pro Woodyho Allena při předávání Zlatých glóbů. Mimochodem – právě o Ronanovi si veřejnost dlouho myslela, že je Allenovým jediným biologickým potomkem, Mia ale za jeho otce označila nedávno svého předchozího partnera, zpěváka Franka Sinatru.

Z 23 nominací na Oscara proměnil 78letý Allen už čtyři na zlatou sošku: za scénář a režii Annie Hallové, scénář k Haně a jejím sestrám a scénář k Půlnoci v Paříži. Letos je nominován za scénář k Jasmíniným slzám.

Osobnost Horizontu: Woody Allen (zdroj: ČT24)