Čeští levicoví europoslanci se zlobí: Nobelovka pro Thaçiho? Skandál!

Štrasburk – Čeští levicoví europoslanci odsoudili návrh šéfa své sociálnědemokratické frakce (S&D) v Evropském parlamentu Hannese Swobody, aby Nobelovu cenu za mír obdržel kosovský premiér Hashim Thaçi. V pátek za to šéfa parlamentní frakce kritizovali i francouzští socialisté. Kritici by Thaçiho naopak rádi viděli před haagským tribunálem, protože podle nich obchodoval s drogami a lidskými orgány.

Rakušan Swoboda si v dopise vedení Nobelova výboru přál, aby se příštími nositeli Nobelovy ceny za mír společně stali šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, srbský premiér Ivica Dačić a Thaçi. Měli by tak podle něj být odměněni za úsilí normalizovat vztahy mezi Srbskem a Kosovem.

„Je to zločinec, který patří před haagský soud za zvěrstva, kterých se Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK) pod jeho velením dopouštěla. Rada Evropy ho právem podezírá nejen z obchodu s orgány odebranými srbským zajatcům, ale také z obchodu s drogami,“ uvedl pro ČTK šéf delegace českých socialistických europoslanců Richard Falbr. „Je to skandální návrh,“ dodal na adresu aktivity Hannese Swobody. Falbrovi rovněž vadí, že Swoboda napsal Nobelovu výboru bez nějaké diskuse či debaty uvnitř frakce S&D. Podpora vyjádřená Thaçimu podle Falbra nevyjadřuje ani hodnoty, ani principy jeho politické skupiny.

Thaçi byl politickým předákem UÇK v době války se Srbskem v letech 1998 a 1999 a od nezávislosti Kosova v roce 2008 je jeho premiérem. Jeho jméno zaznívá v souvislosti s několika kriminálními případy, především s obchodem s lidskými orgány odebíranými srbským vězňům.