Našly se skleněnky, se kterými si hrála Anna Franková

Amsterdam – Na výstavě o druhé světové válce v rotterdamské galerii Kunsthal se objevily skleněné kuličky Anny Frankové – skoro 70 let po její smrti. Ještě předtím, než se rodina jedné z nejznámějších obětí holocaustu začala schovávat před nacisty, dala totiž Anna některé své hračky do úschovy děvčátku ze sousedství. Vedle skleněnek svěřila Toosje Kupersové v plechové krabici také čajový servis pro panenky a knihu. Po válce Kupersová věci předala Ottovi Frankovi, Anninu otci, který jako jediný z rodiny věznění v koncentračním táboře přežil. Kuličky si nyní 83letá Kupersová směla nechat.

Plechová krabice poté dlouhé roky ležela ve skříni a žena ji objevila až při stěhování. Nález odnesla do Domu Anny Frankové, amsterdamského muzea, které je zřízeno v domě, kde se židovská dívka i se svými blízkými skrývala. Nyní jsou kuličky k vidění na výstavě představující 100 předmětů ze druhé světové války.

Anna Franková
Zdroj: ČT24/ČTK

Anna Franková se narodila v roce 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem a o pět let později odešla spolu s rodiči před nacistickým režimem do Nizozemska. Během války se tam rodina několik let skrývala a Anna si vedla deník, který je dnes jedním z nejznámějších svědectví o holocaustu. Nakonec byl však jejich úkryt prozrazen. Anna zemřela v roce 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen.