Hongkong slaví rok koně příznačně - sázkami na koně

Hongkong - Čínský rok koně rozpoutal na dostizích v Hongkongu doslova sázkové šílenství. Dostihy jsou tam nejpopulárnějším diváckým sportem. Očekává se, že rok koně přinese rekordy jak v návštěvnosti, tak v tržbách za sázky. Každoročně se v Hongkongu koná na sedm set dostihů.

První dostihy roku koně přitáhly na závodiště v hongkongském Šatinu téměř 100 tisíc lidí. Přišli za sportem a hlavně zkusit štěstí. „Lidé v této části světa jsou velmi pověrčiví. Věří ve feng šuej a předurčenost událostí. Na Nový rok sem určitě přijde mnoho lidí zkusit štěstí a zjistit, jestli jim bude v roce koně přát. Takže jsem si jistý, že i pro nás to bude velmi dobrý rok,“ tvrdí mluvčí hongkongského Jockey Clubu Andy Clifton.

Dostihy jsou v Hongkongu obrovský byznys. Nikde se neutrácí za koně tolik jako tady. Loni tu lidé prosázeli v přepočtu čtvrt bilionu korun. Sázkových kanceláří je ve světovém finančním centru více než poboček bank. Při novoročních dostizích v loňském roce se na sázkách vybralo téměř deset miliard korun. Letos, během roku koně, se očekává, že sázející utratí o 30 procent víc.

Koně jsou v novém roce v Hongkongu doslova všude. Objevili se i ve slavnostním průvodu vedle tradičních čínských draků. „Kůň je velmi inteligentní. Lidé mají koně rádi, protože tvrdě a spolehlivě pracují. Myslím, že rok koně bude dobrý,“ ujišťuje turista ze Šanghaje.

Tak růžové to nebude, varují astrologové

Čínští astrologové ale před přehnanými očekávaními varují. Letopočet 2014 je podle nich také dřevo a oheň a mluví se tedy o roce dřevěného koně. Ten je symbolem neochoty dělat kompromisy. „Vlastnosti dřeva jsou tvrdohlavost a souboj. Vidíme to na lidech narozených v roce dřevěného koně. Například Angela Merkelová – to je velmi tvrdý lídr. Nebo Bruce Lee… Tihle lidé trvají na svém, bojuji za racionalismus. Tento duch má letos navrch. Proto to nebude klidný rok,“ upozorňuje astrolog Raymond Lo.

Na dostizích v Šatinu na tuhle předpověď nehledí. Mezi fanoušky převládlo nadšení a víra, že právě jim přinese rok koně štěstí.

Horizont ČT24: Hongkong ve znamení roku koně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod