Přístupová jednání Turecka s EU jsou běh na dlouhou trať

Berlín – Za proces s otevřeným výsledkem označila německá kancléřka Angela Merkelová přístupová jednání Turecka s Evropskou unií. Po jednání s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem na tiskové konferenci v Berlíně vyjádřila spokojenost s tím, že se loni podařilo jednání odblokovat, o termínu jejich završení ale nechtěla spekulovat.

EU loni po odmlce v přístupových rozhovorech otevřela jednání o kapitole 22, která se týká regionální politiky. Podle Merkelové běží rozhovory v této oblasti dobře. „Umíme si velmi dobře představit, že kapitoly 23 a 24 o právním státu budou otevřeny co nejdříve,“ řekla německá kancléřka.

K tomu, zda Turecko do Unie skutečně vstoupí, se ale vyjádřila zdrženlivě. „Souhlasím s tím, že se budou konat přístupové rozhovory. Ale je to proces s otevřeným výsledkem a není časově ohraničený,“ řekla Merkelová. „Není žádným tajemstvím, že já se stavím k plnohodnotnému členství Turecka (v EU) skepticky, na tom se nic nezměnilo,“ dodala.

Turecko začalo o vstupu do EU jednat už v roce 2005, souběžně s Chorvatskem, o které se Unie rozšířila loni. Vyjednávání blokují mimo jiné územní spory s Kyprem, proti tureckému členství se ale postavila i část západoevropských politiků.

Vydáno pod