„Antisemitský“ komik si párkrát zahraje ve Švýcarsku

Nyon (Švýcarsko) - Kontroverzní francouzský komik Dieudonné dočasně našel se svým představením útočiště ve Švýcarsku. Na domácí půdě mu kvůli antisemitským výrokům soud řadu vystoupení zakázal, a v pondělí mu Velká Británie dokonce zakázala vstup do země. Francouzští vyšetřovatelé se navíc zaměřili i na jeho účty a hrozí mu trestní stíhání.

Dieudonné chtěl v Británii podpořit francouzského fotbalistu Nicolase Anelku. Ten čelí disciplinárnímu řízení, protože na hřišti udělal gesto, které vymyslel Dieudonné a které je považované za antisemitské. Toto gesto Dieudonné zopakoval i na vystoupení ve švýcarském Nyonu, přičemž poukázal na „všechny lidi, kteří se vozí po Dieudonném“. Mezi nimi jmenoval i britskou královnu. Ani ve Švýcarsku sice místní úřady nevidí komika rády, zakazovat mu ale nic nechtějí, pokud neporuší zákon. „I když jsou premisy jeho vystoupení pramálo osvěžující, nemůžeme dopředu zakazovat žádné představení,“ podotkl místostarosta Nyonu Olivier Mayor.

Sedmačtyřicetiletý humorista, občanským jménem Dieudonné M'bala M'bala, se kdysi proslavil v duu s židovským kolegou Éliem Semounem. Dieudonné, který je synem Francouzky a Kamerunce, dlouho aktivně vystupoval proti rasismu. Později se ale začal stýkat s představiteli krajně pravicové Národní fronty a přicházel v samostatných vystoupeních s projevy, které napadaly Židy. Čelil několika žalobám a šestkrát byl usvědčen z projevů nenávisti vůči Židům.

Jeho přítel a stoupenec Anelka, který hraje za anglický klub West Bromwich Albion, oslavil v prosinci jeden z gólů gestem, jež může být vnímáno jako obrácený nacistický pozdrav. Vymyslel ho právě Dieudonné. Anglická Fotbalová asociace proto proti Anelkovi zahájila disciplinární řízení a hrozí mu zákaz nejméně na pět zápasů.

Dieudonné a Anelka
Zdroj: ČT24

Francouzská vláda tvrdí, že Dieudonné se dopouští jasně antisemitských výroků. „Respekt ke svobodě vyjadřování není překážkou k tomu, aby se výjimečně úřady s pomocí policie zasadily o zákaz nějaké činnosti, když je to jediný způsob, jak předejít narušení veřejného pořádku,“ uvedl francouzský ministr vnitra Maneul Valls, když zdůvodňoval, proč vláda v prosinci zakázala jeho představení Zeď.

Olivier Mayor, místostarosta Nyonu

„Polemika ve Francii a její souběh s nyonským vystoupením nám udělala velkou reklamu, o kterou jsme nestáli. Výsledek je takový, že bude mít plno. A to tady hraje desetkrát.“

Nyonské Theatre de Marens je pod ostrým dohledem; komik si ho už jednou pronajal před třemi lety přes agenturu. Radnice tehdy netušila, kdo se k nim chystá. A i kdyby to věděla, pro švýcarskou justici je svoboda slova nedotknutelná. Nyon vsadil na nulovou reklamu: Plakáty na Dieudonného představení by člověk marně hledal i u divadla, přesto byly lístky na všech jeho deset vystoupení vyprodány dávno před jeho příjezdem.

Dieudonné už byl ve Francii devětkrát odsouzený za antisemitské výroky. Hrozí mu vypovězení z domácí pařížské scény a vláda mu teď vyhlásila válku na všech frontách. Naposledy mu úřady při domácí prohlídce zabavily údajně 650 000 eur v hotovosti kvůli podezření z praní peněz. Dieudonného obhájce Jacques Verdier ale tvrdí, že jde o peníze ze vstupného.