Libye je prý „čistá“, zničila všechny chemické zbraně

Tripolis - Libye zničila před několika dny všechny zásoby svých chemických zbraní, včetně bomb a dělostřeleckých granátů s hořčičným plynem (yperitem). Oznámil to podle agentury AP libyjský ministr zahraničí Muhammad Abdal Azíz. „Libye je úplně oproštěna od jakýchkoli chemických zbraní, které by mohly představovat hrozbu pro bezpečnost lidí, pro životní prostředí nebo pro sousední oblasti,“ citovala ministra libyjská státní tisková agentura.

Za vlády diktátora Muammara Kaddáfího se Libye v roce 2004 přiznala k tomu, že disponovala 25 tunami yperitu a 1400 tunami chemických látek používaných k výrobě zbraní. Rovněž přiznala více než 3500 nenabitých leteckých pum určených k využití s bojovými chemickými látkami, jako je hořčičný plyn.

Přihlásila se rovněž k existenci tří výrobních závodů na chemické zbraně. Po Kaddáfího svržení v říjnu 2011 se nový režim zavázal Západu, že se všech těchto zbraní zbaví.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČTK/AP/Ben Curtis

I Sýrie slíbila vzdát se „chemie“

Problematické byly v poslední době hlavně syrské chemické zbraně. Sýrie, sužovaná už tři roky občanskou válkou, loni souhlasila s tím, že se „chemie“ vzdá. Jde zhruba o 1300 tun chemikálií, které mají být vyvezeny ze Sýrie a do 30. června zničeny z velké části na moři na speciálně upravené americké lodi MV Cape Ray.

OSN a také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), které na likvidaci syrského chemického arzenálu dohlížejí, ale minulý týden konstatovaly, že vývoz zbraní je ve skluzu šesti až osmi týdnů za dohodnutým harmonogramem.