Střední Asie mrzne, v Kyrgyzstánu už 130 mrtvých

Biškek/Dušanbe/Kábul/Teherán – Více než 130 lidí už umrzlo od začátku zimy ve středoasijském Kyrgyzstánu. Vlna mrazů a přívaly sněhu trápí i Afghánistán a Tádžikistán, sever Íránu zasáhla nejsilnější sněhová bouře za posledního půl století.

V Kyrgyzstánu je většina umrzlých hlášena ze severu hornaté země, ale také z okolí metropole Biškeku a od turisty oblíbeného jezera Issyk-Kul. Teploty v Kyrgyzstánu klesají až na minus 40 stupňů, což je výrazně pod zimním průměrem.

V sousedním Tádžikistánu způsobila silná vánice dopravní chaos. Letiště v hlavním městě Dušanbe bylo přechodně uzavřeno, stejně jako školky a některé školy. Z hor na východě země jsou hlášeny případy, kdy se vlci při hledání potravy odvážili až do vesnic.

V Afghánistánu zemřelo nejméně 14 lidí po hustém sněžení na severu země, na severozápadě jsou kvůli sněhu odříznuty od okolního světa stovky vesnic.

Někteří Íránci si zimu užívají
Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Noroozi

Provincie v severním Íránu zasáhla nejsilnější sněhová bouře za posledních pět desetiletí. Sníh přerušil dodávky elektřiny i vody a uvěznil místní vesničany; od pátku napadaly dva metry sněhu a meteorologové předpovídají další sněžení. V Teheránu v sobotu klesla teplota na minus sedm stupňů Celsia, což znamenalo jednu z nejchladnějších nocí roku. Další provincie ale zažily teploty až do minus 18 stupňů. Bez elektřiny a plynu je od soboty zhruba půl milionu lidí. Týmy íránského Červeného půlměsíce v posledních čtyřech dnech zachránily zhruba 11 000 lidí uvězněných sněhem. Několik lidí skončilo v nemocnici a téměř 4 000 dalších se uchýlily do nouzových útulků.