Angličané mají o čem mluvit: Špatné počasí tu trvá od Vánoc

Londýn – Síly orkánu dosahoval vítr provázející bouře, které znovu zasáhly Británii. Na britské břehy dotíraly mohutné vlny a meteorologové vydali pro části jižního pobřeží varování před povodněmi, deštěm a silným větrem, který může dosahovat rychlosti přes 110 kilometrů za hodinu.

Na jihozápadě Británie v noci na dnešek přišlo o dodávky elektřiny zhruba 54 000 domácností, zejména v hrabstvích Devon a Cornwall. Ráno zůstávalo bez elektřiny zhruba 6 000 lidí. V městečku Dawlish v hrabství Devon silné vlnobití podemlelo železniční trať, což zastavilo veškerý vlakový provoz mezi Londýnem a jihozápadem Anglie. Na tamním nádraží se podařilo zachránit dva lidi uvězněné ve vagonu, když voda po zřícení vlnolamu odplavila nástupiště. Silný vítr a vlnobití rovněž v noci dál poničily historická přístavní mola v Brightonu. Voda zničila také úsek frekventované železniční trati spojující Londýn s jihem Anglie. Silný vítr a vlnobití rovněž v noci dál poničily historická přístavní mola v Brightonu.

Mimořádně nepříznivé počasí Británii sužuje už od předvánočního období a meteorologické předpovědi nedávají naději na zlepšení. Premiér David Cameron dnes přislíbil, že na protipovodňová opatření vláda uvolní dalších 100 milionů liber (3,3 miliardy Kč).

Další srážky ve formě sněhu a mrznoucího deště se v noci na dnešek znovu přihnaly na Slovinsko, které bojuje s rozsáhlými výpadky elektřiny. Bez proudu nadále zůstává 44 000 domácností. V některých částech země, kde už byly dodávky v úterý obnoveny, se dnes síť znovu zhroutila. Vrtkavé počasí ve Slovinsku má trvat ještě nejméně týden.

Počasí komplikuje situaci v USA a dalších zemích (zdroj: ČT24)