Asadův režim neplní sliby, USA hrozí vážnými důsledky

Damašek - Likvidace syrských chemických zbraní nabírá zpoždění. Vláda arzenál nevyveze dřív než do začátku března. To ale znamená hrubé porušení plánu nařízeného Radou bezpečnosti OSN i obnovenou hrozbu amerického úderu. Většina z 1 300 tun chemikálií měla syrské území dle původního plánu opustit do dneška. Zatím se podařilo vyvézt pouhá 4 procenta. Režim Bašára Asada tvrdí, že to je kvůli teroristické aktivitě. Samotná likvidace se má uskutečnit za mezinárodní spolupráce ve Středozemním moři.

Podle loňské rezoluce Rady bezpečnosti OSN má být syrský arzenál zničen do poloviny letošního roku. „Sýrie je rozhodně a upřímně odhodlaná splnit dohody uzavřené s OSN a Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW),“ řekl náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád. Vývoz se podle něj dostal do potíží kvůli aktivitě „ozbrojených teroristických skupin“. Tak vláda nazývá opozici. „Obtíže, s nimiž se Sýrie potýká v boji proti terorismu, jí mohou zabránit plnit některé z jejích povinností,“ dodal náměstek.

Na syrskou vládu by měla zatlačit Moskva

Čím dál víc se objevují obavy, jestli Damašek myslel svůj souhlas s mezinárodním plánem vážně. Možná se jen snažil odvrátit americký trestný úder. Zpožďování vývozu vyvolalo kritiku v OSN, OPCW a minulý týden také v USA. Jejich ministr zahraničí John Kerry vyzval v pátek syrského prezidenta, aby splnil své mezinárodní závazky při ničení chemického arzenálu. Pohrozil důsledky, jestliže to neudělá. „Požádal jsem ruského ministra obrany, aby použil svůj vliv na syrskou vládu kvůli splnění dohody,“ konstatoval americký ministr obrany Chuck Hagel.

Bašár Asad
Zdroj: ČTK/AP Photo/SANA

Nebezpečné látky se vyvážejí z přístavu Latákíja, odkud zatím vypluly lodě pouze se třemi menšími náklady. Do konce prosince mělo být mimo Sýrii 700 tun nejnebezpečnějších chemikálií, do 5. února pak zbytek. OPCW a OSN konstatovaly, že vývoz je ve skluzu šesti až osmi týdnů za dohodnutým harmonogramem. „Režim pana Asada zdržuje a my nejsme schopní plnit časový plán. Takže tu loď čeká, aby mohla kdykoliv odplout do Latákíje,“ konstatoval kyperský ministr zahraničí Ioannis Kassoulides.

Sýrie loni souhlasila s tím, že se vzdá všech svých chemických zbraní – yperitu, sarinu i dalších smrtících jedů. Rezoluce RB OSN stanovuje, že musejí být zničeny do 30. června. Počítá se s tím, že se tak stane z velké části na moři na speciálně upravené americké lodi MV Cape Ray. Vyvezené látky jsou prozatím uskladněny na dánských lodích. Na americkou loď budou přeloženy v italském přístavu Gioia Tauro.

Sýrie nedodržela termín odvozu chemických zbraní (zdroj: ČT24)

Asad možná některé chemické zbraně nepřiznal

Západní a východní tajné služby si ale nejsou jisté, zda Asadův režim přiznal všechna zařízení na výrobu chemických zbraní a jejich tajná skladiště. Těch by mohlo být až padesát rozesetých po celém západě země. Mezinárodní inspektoři přitom zabezpečili jen dvanáct lokalit. Podle některých zdrojů stahuje syrský prezident zbraně, včetně chemických, do oblasti obývané jeho rodnou menšinou alávitů. Ta by se mohla v budoucnu stát jeho útočištěm. „Režim tradičně vnímá svůj chemický arzenál jako důležitou strategickou výzbroj. Jako prostředek pro odstrašování Izraele i jiných zemí,“ podotkla Emily Landauová, odbornice na Sýrii z izraelského Ústavu pro národní bezpečnostní studia.

Syrský konflikt si od března 2011 vyžádal přes 100 tisíc lidských životů. Organizace OSN už přestala doplňovat statistiku o obětech. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville uvedl, že příčinou je nedostupnost syrského území pro personál OSN a také nemožnost ověřovat informace, které poskytují zdroje ze Sýrie. „Bylo to vždy velmi složité - na hraně záruk za přesnost našich zdrojů. Nyní jsme došli k bodu, kdy cítíme, že dál už zajít nemůžeme. Pro tuto chvíli tedy počty neupřesňujeme,“ citovala Colvillea agentura AP. Syrská opozice nicméně tvrdí, že válka má už 130 tisíc obětí.