Severovýchod USA ruší kvůli další sněhové bouři tisíce letů

New York - Až třiceticentimetrovou vrstvou sněhu zasypala severovýchod USA další sněhová bouře. Jen během dneška zrušily aerolinky přes dva tisíce letů. Silničáři bojují s návalem čerstvého sněhu a snaží se udržet většinu komunikací v provozu, kvůli vytrvalé zimě jim však dochází posypová sůl.

Počasí komplikuje situaci v USA a dalších zemích (zdroj: ČT24)

Zatímco v úterý se sněhová bouře přesunula z východu USA do oblasti Středozápadu, dnes udeřila opět nejsilněji na atlantické pobřeží. New York zapadal čerstvým sněhem, kterého má do večera podle meteorologů napadnout přes 30 centimetrů. Podobný příval sněhu čekají i státy New Jersey, Massachusetts, Vermont či New Hampshire. Guvernér New Jersey Chris Christie vyhlásil kvůli novým přívalům sněhu stav nouze a většina škol a úřadů ve státě zůstala dnes zavřena.

Úřady sice vyslaly na silnice veškerou dostupnou techniku, kvůli ledovému povrchu některých vozovek ale zároveň vydaly doporučení, aby nevyjížděl ten, kdo nutně nemusí. Zcela uzavřen byl například stokilometrový úsek důležité silnice spojující Pennsylvánii se státem Connecticut.

„V některých oblastech státu nám došla sůl, zvláště ve městě New York a v oblasti Long Islandu, neboť tuto zimu již přišla spousta sněhových bouří,“ prohlásil guvernér státu New York Andrew Cuomo, který vyslal do ulic měst přes 2 000 sněhových pluhů. Navzdory tomu se ani v tomto státě některé zvláště menší silnice nepodařilo zprovoznit.

Podle webové stránky FlightStats bylo dnes v USA zrušeno přes 2 600 letů, většina z nich na letištích východního pobřeží země v New Yorku, Bostonu, Filadelfii a Washingtonu, řada ovšem rovněž například v Chicagu. Celkem musely aerolinky zrušit tento týden kvůli sněhovým přívalům a ledu již přes 7 000 letů.

Jen ve státě Pennsylvánie bylo dnes kvůli sněhové bouři bez elektrického proudu 600 tisíc lidí, celkem jejich počet na severovýchodě USA dosáhl téměř milionu.