V kyjevském objektu obsazeném demonstranty vybuchl balík

Kyjev - Exploze nálože dnes vážně zranila dva lidi v kyjevském sídle ukrajinských odborů, které je obsazeno demonstranty. Při rozbalení balíku s nápisem „léky“ přišel o zápěstí a oko opoziční aktivista, druhým zraněným je patnáctiletý chlapec, který má popálený obličej. Nálož aktivovalo otevření víka krabice, k ohledání místa exploze se ale policie nemůže dostat, protože objekt blokuje opoziční ostraha. Zraněný muž byl v bezvědomí dopraven na jednotku intenzivní péče.

Pachatel je neznámý, podle mluvčího opozičních aktivistů Anatolije Vedmidě jde o provokaci. Balík označený nápisem „léky“ přinesly do budovy neznámé osoby. „Nemáme důvod věřit policii, jde o ochránce nynější státní moci,“ zdůvodnil Vedmiď neochotu opozičních aktivistů spolupracovat při vyšetřování. „Incident vyšetřujeme sami, máme k tomu nezbytné odborníky,“ řekl dále. Opozice hodlá napříště prověřovat veškeré zásilky, které do objektů obsazených demonstranty docházejí.

Kyjevský Dům odborů obsadili demonstranti hned v prvních dnech protivládních protestů počátkem loňského prosince. Budova od té doby slouží jako provizorní opoziční štáb, jídelna, tiskové středisko a příležitostná noclehárna. V době tuhých mrazů, které v minulých týdnech sužovaly Kyjev, se do objektu chodili lidé ohřát. Kromě odborové centrály obsadila opozice kyjevskou radnici a jeden či dva vládní objekty.

Putin se Si Ťin-pchingem kritizovali zahraniční nátlak na Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin dnes spolu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem během setkání před pátečním zahájením zimních olympijských her v jihoruském Soči odsoudili vměšování některých zemí do vnitrostátní krize na Ukrajině.

Vladimir Putin a Si Ťin-pching
Zdroj: Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Reuters

Moskva v minulosti opakovaně Západu vytýkala, že na ukrajinskou vládu vyvíjí nátlak. Zemí již více než dva měsíce zmítají protivládní protesty, demonstranti se dožadují nových parlamentních a prezidentských voleb. Ukrajinu od vypuknutí protestů opakovaně navštívila řada západních diplomatů v čele s unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou, eurokomisařem pro rozšíření unie Štefanem Fülem či náměstkyní ministra zahraničí USA Victorií Nulandovou. Ti se snaží přimět prezidenta Viktora Janukovyče a představitele opozice, aby státní rozkol vyřešili poklidnou cestou.

Vydáno pod