Hongkong si neví rady s přílivem čínských školáků

Hongkong - Hongkong zápasí s přívalem žáků z pevninské Číny. Každý den jich tam dojíždí téměř dvacet tisíc, aby využili vyhlášené kvality tamního školství. A do čtyř let se má jejich počet zdvojnásobit. Nápor školáků ale vyvolává nevoli - učitelé ho nezvládají a kvalita výuky klesá.

Hraniční přechod, sedm hodin ráno. Většina cestujících jsou malí čínští školáci s doprovodem. Přijíždějí z devítimilionového města Šen-čen. Mnozí stráví na cestě víc než dvě hodiny. I když žijí v Číně, narodili se v Hongkongu a mají tady nárok na bezplatnou školní docházku.

Každý pracovní den překročí hranice z Číny do Hongkongu na sedmnáct tisíc školáků. Hongkongská vláda ale odhaduje, že v roce 2018 jich bude až padesát tisíc.

Čínští školáci míří do své hongkongské školy
Zdroj: ČT24

Základní škola Wai Čou leží skoro hodinu jízdy od hranic. Učí se tady jedenáct set školáků, víc než třetina je z Číny. Školství v Hongkongu patří mezi nejvyspělejší na světě. Vstávání v pět ráno a hodiny na cestě se podle rodičů vyplatí. „Naučí se tady víc, což mu pomůže, až vyroste. Navíc učivo v Hongkongu je rozmanitější,“ tvrdí matka malého školáka Ťiang Chaj Sia.

Malí Číňané si musí na hongkongské poměry zvykat

Zvládnout příliv školáků z pevniny není jednoduché. Vláda je rozmisťuje po celém Hongkongu, aby ulevila přeplněným pohraničním školám. Děti zápasí s kantonštinou, ve které se tu vyučuje, i s naprostou neznalostí angličtiny. „Existují i odlišnosti v návycích. Učitelé se u žáků zpoza hranic zaměřují na to, aby nepředbíhali, používali odpadkové koše nebo dbali na osobní hygienu,“ říká ředitel školy Čchen Šao Siung.

Děti samotné jsou spokojené. I když jejich důvody se liší. „Ve školce v Šen-čenu mě šikanovaly starší děti a školy jsou tam špinavé,“ vypráví jedna z čínských školaček. „Maminka říká, že vzdělání je tady lepší,“ dodává další školák.

Kritici tvrdí, že učitelé rostoucí počet školáků nezvládají a v přeplněných školách klesá kvalita výuky. Úřady proto zvažují výstavbu nových škol a zavedení limitů pro studenty z Číny.

Tomáš Etzler o čínských školácích v Hongkongu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod