Británie se ještě nevzpamatovala ze záplav a už dorazila další bouře

Londýn - Jihozápad Británie opět bičují vichřice a silné deště. Vládní úřady varovaly před značným rizikem dalších záplav v nejzápadnějších anglických hrabstvích Cornwallu a Devonu. Varování platí do nedělního rána. Poryvy větru na pobřeží Cornwallu, Bristolského zálivu a západního Walese nyní dosahují až 130 kilometrů v hodině. Jihozápadní Anglii přitom sužují povodně už více než měsíc.

Záplavy mohly hrát roli v onemocnění a úmrtí sedmiletého chlapce z Chertsey v hrabství Surrey nedaleko západní hranice Velkého Londýna. Řeka Temže se tam vylila z břehů a do nemocnice muselo být dopraveno celkem 17 lidí.

Ministerstvo obrany povolalo 1 500 zaměstnanců, kteří mají být k dispozici pro místa, kde bude potřeba pomoci. Dnes ráno bylo ve městech Salisbury, Newbury, Bournemouth a Basingstoke asi 670 domácností bez proudu. V Dawlishi vlny zničily železniční trať spojující Devon s Cornwallem a úřady začaly zpevňovat betonem pobřežní útesy. „V noci byla opravdu silná bouře, moře bylo hrozivé. Vítr přinášel vysoké vlny, které narážely na ochrannou zeď a poničily ji,“ popisuje kritickou situaci obyvatel Dawlishe.

Zaplavená oblast Británie
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Vztek Britů míří na šéfa agentury pro životní prostředí

Ze zaplavených oblastí v jihozápadní Anglii už bylo evakuováno kolem 140 domácností za pomoci armády. Vybudované hráze totiž nejsou s to zastavit přívaly vody. Zatopené oblasti v pátek odděleně navštívili premiér David Cameron a šéf vládní agentury pro životní prostředí Chris Smith. Právě jeho úřad místní lidé viní ze zanedbání, protože nejsou udržovány odtokové strouhy.

„Chceme, aby odstoupil a řekl: 'Moc se omlouváme, měli jsme začít jednat před rokem a neudělali jsme to, teď se pokusíme podniknout vše, co je v našich silách.' Nic takového jsme ale neslyšeli,“ zlobí se jeden z obyvatelů zaplavených oblastí. Šéf komise se do omluvy nehrne a místo toho slibuje – vláda mu prý konečně poskytla dostatek financí, aby dal zelenou protipovodňovým opatřením.

V městě Dawlish zničily vlny železniční trať
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Kvůli sesuvu půdy v Crewkerne na jihu Somersetu jsou už zablokované všechny železniční trasy mezi Londýnem a západními hrabstvími, uvedla železniční společnost First Great Western. Železniční spojení na západ přes Bridgwater a Yeovil už dříve přerušily nedávné povodně v Somersetu.

Premiér Cameron přiznal, že je třeba se ze záplav v Somersetu poučit. Už ve středu oznámil, že vláda pomůže zaplaveným oblastem 100 miliony liber (3,3 miliardy korun). Podle tisku loni v létě ale do Downinig Street dorazil dopis s upozorněním, že oblasti Somersetu na jihozápadě hrozí záplavy. Dopis obsahoval žádost o pomoc při financování melioračních prací. Premiérův úřad žádost postoupil úřadu státního tajemníka pro záplavy, který žádost zamítl.

Na Británii míří bouře (zdroj: ČT24)