Nevím, neznám. Španělská princezna dorazila k soudu

Palma de Mallorca – Princezna Cristina stanula před španělským soudem v souvislosti s údajnými daňovými úniky a praní špinavých peněz. Žalobě čelí i její muž. S financemi měli manipulovat v rámci dobročinné nadace. Princezna se prý bránila tvrzením, jež by mohla posloužit jako důkazy proti ní. Nejčastěji odpovídala „nevím“ nebo „není mi známo“. Královská rodina je v zemi stále méně oblíbená. Kauza pro ni představuje velice citlivou záležitost.

Španělská princezna poprvé v historii před soudem (zdroj: ČT24)

Osmačtyřicetiletá princezna při výslechu odpovídala na několik desítek otázek soudce. Vše proběhlo za zavřenými dveřmi. Otázky se týkaly i činnosti Cristinina manžela, bývalého házenkáře Iňakiho Urdangarína. Ten je podezřelý ze zpronevěry více než 6 milionů eur (165 milionů korun) z dobročinné nadace, kterou vedl. Cristina u soudu mimo jiné tvrdila, že ani nezná veškerou činnost nadace Nóos. „Důvěřovala jsem manželovi,“ opakovala.

Prý si není vědoma ani aktivit firmy Aizoon, kterou s manželem napůl vlastní. Aizoon je konzultační a realitní firma, přes niž Cristina podle obžaloby financovala některé z nákladných úprav svého barcelonského sídla. Soudce Castro tvrdí, že manželé nevykázali v daňovém prohlášení mnohé z výdajů této firmy, které byly ale viditelně osobní povahy. Jeho cílem je prokázat nebo vyvrátit, že tyto sumy nepřesáhly 120 tisíc eur (3,3 miliony korun). Právě tato částka představuje hranici pro to, aby se mohlo jednat o trestný čin, který španělské právo trestá vězením.

Jesús María Silva, právník princezny Cristiny

„Až se vody trochu uklidní, jsem přesvědčený o tom, že si většina Španělů z odstupu uvědomí, že infantka byla a je nevinná.“

Španělský tisk několik dní probíral, zda se člence královské rodiny nedostává výhod, když jí soud povolil z bezpečnostních důvodů výjimečně přijet automobilem až na dvůr soudní budovy. Umožnilo by jí to vyhnout se kamerám, což tisk značně kritizoval.

Iñaki Urdangarín a princezna Cristina
Zdroj: ISIFA/Pool/WireImage

Před soudní budovou se protestovalo

U budovy hlídkovalo na 400 novinářů a kolem 200 policistů. Sešlo se tam také několik set lidí, kteří pískáním na píšťaly a túrováním motorů motocyklů nebo troubením na klaksony aut dávali najevo kritiku. „Pryč se španělskou korunou,“ volali lidé ve vzdálenosti asi 100 metrů od soudní budovy.

Královský palác se k celé aféře odmítl vyjádřit. V posledních letech se na životní styl královské rodiny zaměřila pozornost médií. A přinesla řadu informací, které se v paláci moc nelíbily. Třeba šéfredaktorka španělské verze časopisu Vanity Fair Lourdes Garzónová šéfuje redakci, která se jako první odvážila napsat článek o králově záhadné německé přítelkyni.

Údajná milenka ho doprovázela na několika oficiálních cestách a účastnila se jednání o obrovských kontraktech. Nikdo přitom neví, z jaké pozice. Palác se zveřejnění článku bránil zuby nehty. „Až doteď byl král i královská rodina prakticky nedotknutelný. Žádné sdělovací prostředky nezpochybňovaly nic z toho, co dělal,“ prohlásila šéfredaktorka. Skandál kolem Cristiny se nyní podílí na propadu popularity krále. Podle průzkumu zveřejněného v lednu si skoro dvě třetiny Španělů přejí, aby abdikoval a předal korunu synovi.