Írán se s MAAE dohodl na další spolupráci

Teherán - Írán se dohodl po dvoudenním jednání s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) na sedmi nových bodech spolupráce v oblasti jaderného programu. Íránský zástupce při MAAE Rezá Nadžafí rozhovory označil za technické a přínosné.

„Dohodli jsme se na sedmi akčních bodech, které splníme do 15. května,“ oznámil íránský zástupce při MAAE.

Nové íránské vedení je otevřenější než to předchozí a dohodlo se na rozšíření spolupráce s MAAE už loni v listopadu. MAAE chce získat lepší přístup k íránským jaderným provozům, aby byla schopná jasně odpovědět na otázku, zda íránské aktivity nemohou sloužit k vývoji atomové bomby. Toto podezření má několik zemí.

Listopadová dohoda předpokládala, že se inspektoři dostanou do některých provozů, jako je těžkovodní reaktor v Aráku nebo uranový důl Gačín na jihu Íránu. Obě tato zařízení inspektoři viděli, dohoda byla ale šestibodová a o splnění zbylých bodů zatím informace zveřejněny nebyly.

Tématem nynějších rozhovorů měly být otázky spojené s jádrem sporů kolem íránského programu. MAAE chce objasnit, zda se Írán nezabýval vývojem atomové bomby v minulosti, a pokud ano, zda tento program zastavil. Teherán trvale popírá zbrojní účely svého programu a trvá na tom, že jsou výhradně mírové.