Z Homsu odjeli další civilisté, třídenní příměří dnes končí

Homs (Sýrie) - Ze syrského Homsu v rámci obnovené humanitární operace OSN odjely desítky civilistů. OSN zároveň vypravila další nákladní auta s léky a potravinami. Včerejší konvoj se přitom i přes vyjednané příměří dostal pod palbu jedné ze znepřátelených stran. Homs sužují boje mezi příznivci vlády a opozice už téměř dva roky. Třídenní příměří v Homsu dnes končí.

Podle guvernéra Talála Barazího se z Homsu dostalo 65 osob, mezi nimi ženy, děti a starší muži. Odchod z Homsu volí především staří a nemocní. „Dáváme civilistům na výběr, kam chtějí po evakuaci zamířit. Pořád jich není mnoho, ale snažíme se a přicházejí další. Spolupracujeme s OSN, s Červeným půlměsícem a s ministerstvem zdravotnictví,“ říká Barazí.

Třídenní příměří narušily útoky

Pomoc civilistům umožnilo vyjednané třídenní příměří, které skončí dnes večer. Přesto jej ale narušovaly útoky. V sobotu se dostaly pod palbu dva kamiony s humanitární pomocí OSN, které mířily do města, zraněný byl i řidič. Pomoc ale nakonec do centra dorazila. Operace se zdržela už ráno, když se nad městem ozvala minometná palba. Z obou útoků se navzájem viní rebelové i režimní jednotky. Předcházející den se klid zbraní udržel a z centra se podařilo odvézt několik desítek lidí.

OSN chce v pomoci pokračovat

OSN chce i přes útoky obléhaným civilistům dál pomáhat. Šéfka humanitární mise mluvila o zklamání. „OSN a její partneři se nenechají zastrašit a udělají vše, aby lidem doručili humanitární pomoc. Potřebujeme ale bezpečnostní záruky pro konvoje. (…) Znovu apeluji na ty, kteří jsou zapojeni do tohoto brutálního konfliktu, aby dodržovali humanitární příměří,“ uvedla Valerie Amosová, vedoucí humanitární mise OSN.

Homs obléhá armáda už dva roky, dnes zemřelo dalších 11 osob

Naléhavou pomoc potřebovalo asi 2 500 lidí ve Starém Městě, které už 600 dní obléhá armáda. Homs se označuje za srdce povstání proti vládě a byl několikrát dějištěm nejtvrdších bojů. Město je rozděleno podle náboženské příslušnosti jeho obyvatel na čtvrti sunnitů, kteří podporují opozici, a alávitů, kteří stojí za vládou. V sobotu i dnes armáda bombardovala další syrské město Aleppo sudy s výbušninami. V sobotu při tom zemřelo 15 lidí, dnes dalších 11. Stejně jako v Homsu se i v Aleppu armáda snaží získat pod svou kontrolu čtvrti ovládané opozicí.

Možnost pomoci dva roky obléhanému Homsu přinesla jako jediný výsledek lednová ženevská konference. Konkrétně se na ní se syrskou vládou dohodla OSN. Další kroky na zatím nekonečné cestě k míru by mohly delegace opozice a Asadova režimu udělat od pondělí - na dalším kole mírových rozhovorů.

OSN obnovila humanitární pomoc Homsu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod