Australští vědci slaví: Objevili zřejmě nejstarší známou hvězdu

Sydney – Australští astronomové objevili zřejmě nejstarší dosud známou hvězdu ve vesmíru. Podle vědců vznikla krátce po takzvaném velkém třesku. S informací přišel vědecký časopis Nature. Hvězdu astronomové zaznamenali po jedenácti letech pátrání. Doufají, že jim pomůže vyřešit dlouhotrvající nesrovnalost mezi pozorováními a hypotézami o vzniku vesmíru.

Vědci v Austrálii podle svých slov spatřili chemický otisk „první hvězdy“. „Tato hvězda se zformovala krátce po velkém třesku před 13,7 miliardy let. Umožňuje nám nahlédnout do místa, kde se zrodil náš vesmír. Vidíme původ toho, odkud pochází všechny látky kolem nás, které potřebujeme k přežití,“ konstatoval Stefan Keller z Australské národní univerzity.

Hvězda je od Zěmě relativně blízko, pouhých 6 000 světelných let

Hvězda byla jednou z prvních zaznamenaných teleskopem SkyMapper v prvním roce jeho provozu na observatoři Siding Spring v australském státě Nový Jižní Wales. „Je to poprvé, kdy jednoznačně můžeme říct, že máme materiál z první generace hvězd,“ uvedl Keller. „Teď budeme schopní dát tenhle kousek skládačky na jeho správné místo,“ poznamenal. Hvězda se z astronomického hlediska nachází relativně blízko – je vzdálená od Země asi 6 000 světelných let. 

Objev vědcům umožnil zkoumat složení prastaré hvězdy. Důležitým prvkem, který jim pomůže identifikovat její stáří, je především železo. „Tím, že zobrazujeme barvy hvězd, můžeme říct, která z nich je kandidátem na tu nejstarší. Můžeme určit, kolik má železa – čím víc má železa, tím je mladší,“ upřesnil Keller. Právě složení nově objevené hvězdy ukazuje, že se zformovala krátce po prvotní hvězdě, jejíž hmotnost byla šedesátkrát větší než Slunce.  

Astronom Stefan Keller:

„Hvězda je ale jako cibule - má všechny ty vrstvy a nejtěžší prvky jako železo jsou přímo v jádru. Jediné, co se dostalo ven z té supernovy, byl uhlík a trochu hořčíku, a to je právě to, co vidíme u hvězdy, kterou jsme objevili.“

Podle Kellera se původně mělo za to, že prvotní hvězdy zanikaly v extrémně prudkých explozích, které vyvrhly do vesmíru velké množství železa. Nalezená hvězda však vykazuje známky vyvržení lehčích prvků, jako jsou uhlík a hořčík, ale žádné stopy železa. „Dlouho jsme zastávali teorii, že první zformované hvězdy byly extrémně hmotné, protože byly tvořené čistě jen vodíkem a héliem,“ uvedl Keller.

Vydáno pod