Temže dosahuje rekordní výšky, s povodněmi pomáhá armáda

Londýn - Jihozápadní Anglii dál trápí záplavy. Některé oblasti jsou pod vodou už víc než měsíc. Kvůli sesuvům půdy zůstávají zablokované některé železniční tratě spojující Londýn s okolím. A hladina Temže dosahuje po lijácích rekordních výšek. Místní kritizují vládní úřady, že pro zastavení záplav neudělaly dost. Viní i Agenturu pro životní prostředí, která před lety doporučila zastavit čištění říčních koryt. V budování protipovodňové ochrany teď pomáhá armáda.

V hrabství Surrey u Londýna podle webu BBC už voda zaplavila řadu obydlí a ohrožuje dalších 2 500 domů. Situace je podél Temže vážná také ve vedlejším hrabství Berkshire. Dnešek má být podle místních meteorologů nejsušším dnem týdne, ale hladiny řek se budou asi i nyní dále zvedat v důsledku další přitékající vody z dosavadních silných dešťů. Život lidí je podle BBC ohrožen například v Somersetu.

Ivan Kytka, spolupracovník ČT

„Momentálně je nejhorší situace v hrabství Berkshire a Surrey. Ohroženy jsou i čtvrti na západním okraji Londýna. Paradoxně dnes v Londýně neprší, ale na hlavní město se valí dešťová voda z Temže. V samotném centru Londýna je koryto velice regulováno. Největší voda snad v centru kalamitu nezpůsobí.“

Některá měření podél Temže ukazují nejvyšší hodnoty od 80. let minulého století. „Vidíme, jak se Temže dále zvedá, a bude to pokračovat, rozhodně v nejbližších dnech. Na úterý a středu se předpovídají další deště,“ řekl BBC představitel Agentury pro životní prostředí Howard Davidson.

Armáda pomáhala v noci budovat v postižených oblastech hráze ve snaze odklonit záplavové vody od lidských obydlí. Jen v obci Datchet se umístilo na 10 tisíc pytlů s pískem. „Tyto techniky známe z Afghánistánu, z Bastionu a dalších základen, teď ale využijeme zábrany v okolí Somersetu, abychom zkusili zabránit šíření záplav a pomohli místním lidem,“ konstatoval voják britské armády Alan Fraczek.

Podle úřadů jsou nyní životy lidí ohroženy na nejméně 16 místech jihozápadní Anglie. Stav ohrožení a evakuace kvůli očekávanému dalšímu zvýšení hladiny Temže platí například pro město Marlow. Pro další desítky míst, kde by mohly záplavy také zesílit, platí zatím jen zvýšená pohotovost.

Velká voda ohrožuje železnice

Povodně už způsobily velká zpoždění některých pravidelných vlakových spojů. Některé železniční tratě musely být zcela uzavřeny. „Temže se zvedá na úrovně, jaké jsme neregistrovali mnoho let. Přes noc se to zhoršilo. Nejedná se jen o záplavy, je to i spodní voda. Půda je tak nasycená, že z ní vystupuje voda. Takže je to těžké,“ řekl podle BBC Robin Gisby, který monitoruje situaci pro místní železnici.

Hladina Temže roste do rekordní výše
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Pohřešovaný muž nepřežil

Zvýšené hladiny řek a povodně již týdny postihují jen v trochu menší míře i jiné oblasti Británie. Ve Walesu dnes podle BBC záchranáři našli v rozvodněné řece Usk tělo 34letého muže, který si v neděli vyjel na kajaku a od té doby se pohřešoval.

Zatopené oblasti v pátek navštívil premiér David Cameron, který slíbil uvolnit mimořádné výdaje na nápravu škod a prevenci. Odvolal také rozhodnutí ministerstva životního prostředí nebagrovat dna řek. „Uvolňujeme peníze, snažíme se zajistit, aby byly k dispozici. Změnili jsme pravidla tak, aby radnice dostaly více finančních prostředků při mimořádných událostech,“ řekl britský vicepremiér Nick Clegg.

Paul Palmer z vesnice Hurst

„Žiji zde 44 let a nic takového jsem nezažil. Každý vjezd do vesnice je zaplavený. Od pátečního rána nemůžeme používat doma záchody, protože kanalizace je zcela zablokovaná a vše se vrací do záchodu. Úřad neposkytl náhradní toalety.“

Zatopené oblasti navštívil ke konci týdne i šéf Agentury pro životní prostředí, bývalý labouristický ministr Chris Smith. Místní jej ale přivítali mrazivě a snesly se na něj výzvy k rezignaci. Agentura, která je zodpovědná za protipovodňová opatření v Anglii, totiž vládě před lety doporučila, aby přestala čistit říční koryta.

Vydáno pod