Pašeračka, nebo oběť? „Marihuanová královna“ na svobodě

Kerobokan - Indonésie podmínečně propustila z vězení australskou pašeračku drog Schapelle Corbyovou. Původně se měla dostat na svobodu až v roce 2025. Odpykat si měla dvacetiletý trest za to, že se na Bali pokusila převézt čtyři kilogramu marihuany. Případ ale vyvolal velkou mezinárodní kritiku. Ozývaly se totiž hlasy, že drogu dal někdo Corbyové do zavazadla úmyslně.

Indonésie propustila na podmínku pašeračku Corbyovou (zdroj: ČT24)

Šestatřicetiletá Schapelle Corbyová už si pozornosti užila dost. V jednom z nejsledovanějších procesů v australské historii se na ni devět let upírají zraky celé země. Po měsících soudních tahanic je teď o kus blíž svobodě. „Čekáme na to už rok a půl, má nárok na podmínečné propuštění, čekali jsme jen na podpis, nemůžete nám teď nechat chvíli soukromí?“ odbyla novináře sestra Corbyové Mercedes.

Právě narozeniny Mercedes se Corbyové staly osudnými. Výlet na oslavu pro ni totiž skončil už na letišti. To, co následovalo, dodnes dělí australskou veřejnost - podle jedněch byla marihuana součástí narozeninové výbavy, podle druhých někdo čtyřkilový balíček Corbyové podstrčil do nezamčeného zavazadla.

Sama Corbyová tvrdí, že je nevinná. Osobního vysvětlení se od ní krajané ale ještě chvíli nedočkají. "Musí zůstat v Indonésii, dokud jí nevyprší podmínka. Pokud se nemýlím, to by mělo být v roce 2017. Do té doby se musí hlásit úřadům alespoň jednou za měsíc, kdykoliv ji také můžeme zkontrolovat doma, konstatoval vedoucí nápravných zařízení Ketut Artha.

Schapelle Corbyová
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Média nabízejí za rozhovor miliony

Australanka má ale i lepší vyhlídky. Už brzy si může přijít na miliony. Média už teď prahnou po vylíčení jejího příběhu - hlavně o letech v nechvalně proslulé indonéské věznici. Za první rozhovor s ní jsou podle odhadů připravena zaplatit v přepočtu až 54 milionů korun. Nadšení médií nijak nezchladilo ani prohlášení australského premiéra Tonyho Abbotta, podle nějž by Corbyová neměla profitovat z prodeje příběhu o letech strávených za mřížemi.
   
Corbyová nyní s největší pravděpodobností bude žít u své sestry, která se usadila na Bali. Právě ona prý vede vyjednávání s médii o to, kdo za příběh o Schapelle zaplatí nejvíc. Zájem australské veřejnosti o Corbyovou přiživila už v roce 2006 její autobiografie My Story (Můj příběh). O rok později se v televizi objevil dokument o jejím zatčení, soudu a uvěznění. Film, který natočila televizní stanice Channel Nine, bude mít premiéru letos.

Indonésané si neberou servítky
   
V samotné Indonésii se ale propuštění Corbyové setkalo se značnou vlnou kritiky. Mnozí věří, že právě mediální zájem jí vynesl speciální zacházení. Indonéský tisk o její vině nepochybuje a o víkendu jeden z listů líčil příběh Corbyové pod titulkem „Marihuanová královna“. Indonéské protidrogové zákony patří mezi nejtvrdší na světě a v krajním případě hrozí pašerákům i trest smrti.

Vydáno pod