Za izraelskou válkou gangů je generační výměna a nezájem politiků

Tel Aviv - Izraeli hrozí otevřená válka gangů. Během posledních osmi dní zemřelo při pumových útocích s kriminálním pozadím pět lidí. Podle policie je mají na svědomí znepřátelené mafiánské skupiny, které bojují o sféry vlivu. Mafiánské vraždy se přitom neobešly bez smrti a zmrzačení několika nevinných kolemjdoucích. Kvůli prudkému nárůstu násilí už dokonce vláda požádala o pomoc tajnou službu Šin Bet.

Izraeli hrozí otevřená válka gangů (zdroj: ČT24)

Policejní exgenerál a profesor kriminologie Dani Gimši viní ze současné situace izraelské politiky, kteří nebezpečí organizovaného zločinu hluboce podcenili - nebrali je stejně vážně jako problémy terorismu nebo národní bezpečnosti. Staří vůdci organizovaného zločinu jsou ve vězení, čímž podle expertů vzniklo vakuum, v němž si nová generace snaží vydobýt postavení.

Izraelská mafiánská válka má kořeny v roce 2008, kdy automobilová nálož zabila tamního kmotra Jaakova Alperona. Vražda, která ukončila smír mezi mafiánskými klany, se přičítá Amiru Mulnerovi, ambicióznímu gangsterovi nové generace. Ten před třemi měsíci po neúspěšném atentátu na klíčového protimafiánského vyšetřovatele uprchl ze země.