Francouzský prezident po 18 letech přiletěl do USA

Washington – Na první státní návštěvu hlavy francouzského státu v USA za posledních 18 let přiletěl do Washingtonu François Hollande. Rozhovory s americkým prezidentem Barackem Obamou jsou na programu v úterý a měly by zahrnovat ekonomické vazby a mezinárodní problémy, jako je Sýrie, Írán a Libye. Návštěva francouzského prezidenta má potvrdit zlepšené vztahy mezi oběma zeměmi a posílit Hollandeovo postavení ve Francii, kde je nejméně populární od nástupu do úřadu.

Už dnes po Hollandeově příletu na Andrewsovu základnu u Washingtonu oba prezidenti zamířili do sídla třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona v Monticellu ve státě Virginie. Cesta má symbolický charakter, protože Jefferson byl také v 18. století americkým velvyslancem v Paříži.

Na program návštěvy neměl údajně žádný vliv Hollandeův nedávný rozchod s partnerkou Valérií Trierweilerovou, kvůli němuž francouzský prezident na státní večeři do Bílého domu zamíří sám. Podle listu The New York Times musel Bílý dům kvůli tomu vytisknout nové pozvánky, protože na těch starých bylo ještě jméno Trierweilerové.

V úterý Hollandea čeká oběd s ministrem zahraničí Johnem Kerrym a večer pak státní večeře v Bílém domě, ve středu odletí Hollande do Sillicon Valley v Kalifornii, kde se sejde s šéfy IT společností. Zahraniční investory bude přesvědčovat, že Francie je vstřícná vůči byznysu. Zatímco Amerika se těší relativně slušnému růstu, Francie se zatím z recese teprve vymaňuje a potýká se s vysokou nezaměstnaností.

Naposledy se podobného uvítání dostalo francouzskému prezidentovi v roce 1996, kdy tehdejší šéf Bílého domu Bill Clinton hostil Jacquesa Chiraca. Nynější návštěva by měla zdůraznit zlepšování vztahů mezi oběma zeměmi po trpké roztržce v roce 2003 kolem americké invaze do Iráku.

Francie s Hollandem v čele prosazuje relativně tvrdý kurz vůči íránskému jadernému programu a především proti Sýrii, zatímco Velká Británie jakožto tradiční americký spojenec kvůli odmítnutí parlamentu loni odstoupila od případné vojenské intervence v Sýrii. Hollande a Obama ve společném článku, který dnes vyšel v listech Le Monde a The Washington Post, zdůraznili spolupráci obou zemí nejen kolem Íránu a Sýrie, ale také v Africe, kde loni Francie dvakrát vojensky zasáhla - v Mali a ve Středoafrické republice.

Hollande s Obamou proberou Sýrii i Libyi (zdroj: ČT24)